Ross Brawn kaže da će Formula 1 definitivno razmotriti povećanje bodova u sprint kvalifikacijama, ako se ovaj format zadrži i nakon 2021. godine.

Prve sprint kvalifikacije su vožene prošlog vikenda u Velikoj Britaniji, a Brawn kaže da je veoma zadovoljan.

“Imali smo nevjerovatne bitke. Bile su kratke i oštre. Timovi nisu imali uticaj na to šta se dogodilo na trci, jer je sve bilo samo na vozačima. Dakle, nije bilo strategije ili zamjene guma. Mislim da je ovo uspjeh i sigurno dobra podloga za nešto u budućnosti.”

U sprint kvalifikacijama, ekipe koriste postavke bolida za koje su se odlučili u petak, nakon završenog prvog treninga. Brawn priznaje da je to mana ovog formata.

Ovaj format ćemo ponovo gledati na Velikoj nagradi Italije. Do tada neće doći do značajnih promjena. Međutim, Brawn priznaje će sistem bodovanja biti promijenjen u budućnosti. On kaže da je originalni plan bio da se sprint kvalifikacije vrjednuju proporcionalno glavnoj trci.

“Da budem iskren, počeli smo sa više bodova i stigli smo do bodova koje imamo sada, jer smo bili pomalo zabrinuti hoće li sprint odlučiti prvenstvo ako bude kasno u godini.”

“Zapravo, naš početni prijedlog je bio da se dobija trećina bodova, jer je to trećina trke. Ali mislim da je to nešto o čemu se može razgovarati.”

“Ne bih rekao da je ta rasprava zaključena. Sigurno je zaključena za ovu godinu. Ali mislim da ako nastavimo sa ovim, definitivno ćemo razgovarati o tome da li bismo ovo trebali učiniti privlačnijim, da otvorimo mogućnost za osvajanje više bodova.”