Ferrarijev šef Mattija Binotto pozdravio je performanse svoje ekipe sa Silverstonea, a posebno je zadovoljan napretkom kojeg su pokazali nakon što su se prije nekoliko utrka na stazi sličnih karekteristika jako mučili.

Ferrari prije četiri utrke u Francuskoj nije uspio osvojiti niti jedan bod, a njihovi vozači su se mučili sa pregrijavanjem prednjih guma. Paul Ricard je bio razlog za uzbunu u Ferrariju, poslije čega su se ‘bacili’ na otklanjanje problema sa prednjim gumama na stazama kao što su Silverstone, Paul Ricard, koje posjeduju zavoje velikog radijusa, koji traže snažan prednji kraj.

Četiri utrke kasnije, Ferrari je ‘zamalo’ pobijedio na Silverstoneu, što je bio razlog za optimizam u talijanskoj ekipi. Iako su razočarani što nisu pobijedili, s obzirom na sva dešavanja od prošle godine, Binotto je jako zadovoljan drugim mjestom i pozdravio je napredak svoje ekipe.

„Mislim da je očigledno da smo razočarani što smo izgubili pobjedu 2 kruga prije kraja, ali mislim da trebamo biti zadovoljni zbog performansi u utrci i performansi koje smo imali tokom cijelog vikenda. Nakon Francuske smo shvatili naše nedostatke i ovo je treća utrka zaredom u kojoj smo imali dobar trkaći tempo, a to nam je bila slaba tačka na početku sezone. Pokazali smo da napredujemo i zbog toga sam posebno sretan, pogotovo kada gledamo ka drugom dijelu sezone,“ rekao je Binotto.

Ferrari je u Francuskoj imao dobar tempo u kvalifikacijama, ali su u utrci i Leclerc i Sainz ispali izvan pozicija koje donose bodove jer su se mučili sa potrošnjom i zagrijavanjem prednjih guma. To je bio razlog za brigu u talijanskoj ekipi, koja je nakon toga vezala 3 utrke sa oba vozača u bodovima.

Binotto nije želio otkriti šta je njegova ekipa tačno uradila:

„Neću ulaziti u detalje, ali radili smo puno u simulatoru sa vozačima, sa timom, pokušali smo razumjeti šta je problem i kako da ga riješimo. Zbog toga sam sretan i zadovoljan jer vidim napredak.“

Mađarska je slijedeća stanica karavana Formule 1, a Ferrari nekako vrijedi za ‘favorita iz sjene’ zbog njihovih sjajnih performansi u sporim zavojima. Ferrari je ove godine osvajao pole positione u Monaku i Bakuu, a staza u Mađarskoj po svojim karakteristikama nekako najviše podsjeća na Monako.

„Nećemo pobijediti, ostvarit ćemo dvostruku pobjedu,“ najavio je Binotto sa osmijehom.