Shrvani Charles Leclerc kaže da mu je ‘teško’ prihvatiti činjenicu da nije vozio VN Monaka nakon što se u krugu zagrijavanja na njegovom bolidu pojavio problem sa pogonskim vratilom.

Leclerc je svoju domaću utrku trebao startati sa pole poziciona nakon što je bio najbrži u subotnjim kvalifikacijama, ali je nakon kvalifiakcija bio zabrinut zbog stanja svog mjenjača. Leclerc se slupao u zadnjim sekundama Q3 u 16. zavoju, a iako Ferrarijeve provjere bolida nisu otkrile ‘ozbiljna oštećenja’ mjenjača, ekipa je pronašla problem sa pogonskim vratilom kada su upalili Leclercov bolid prije odlaska na grid.

Pošto ekipa nije imala dovoljno vremena da do početka utrke otkloni taj problem, Leclerc nije ni vozio na VN Monaka, a kaže da mu je to bilo ‘jako teško prihvatiti’.

„Bilo mi je jako teško osjećati se dobro u garaži. Ali navikao sam na taj osjećaj ovdje (u Monaku). Ovdje nikada nisam završio utrku, a ove godine je nisam ni vozio. Ovo je jako teško prihvatiti, ali mi je iskreno žao i tima. Mehaničari su uradili toliko posla jučer i sve su pregledali.“

„Mehaničari su jutros bili sretni jer se činilo da je sve dobro, svi dijelovi su bili dobri, a onda se ovo desilo. Ovo je velika šteta za sve.“

Leclerc kaže da će ekipa analizirati cijelu situaciju kako bi otkrila tačan uzrok problema i da li je to povezano sa njegovim razbijanjem u Q3.

„Ne bih komentarisao previše jer trenutno ne znam sve detalje. Ali ono što ja znam je da ovo nije povezano sa mjenjače, više sa zadnjim lijevim krajem bolida. Da li je to povezano sa udesom ili ne, to će pokazati istraga nakon utrke,“ dodao je Leclerc.