Trkaći direktor Mercedesa, Andrew Shovlin kaže da se njihov vozač Lewis Hamilton morao konstantno povlačiti u Silverstoneu zbog agresivnog Maxa Verstappena, pa je bilo neizbježno da dođe do incidenta.

Sudar Hamiltona i Verstappena u prvom krugu utrke na Velikoj nagradi Velike Britanije upalio je osigurač u njihovoj borbi za naslov, što je dovelo do žestoke rasprave u F1 oko toga ko je kriv za incident.

Hamilton je dobio kaznu od 10 sekundi jer su sudije ocijenile da je to njegova krivica za izazivanje sudara u Copseu, što je rezultiralo odustajanjem Maxa Verstappena koji je pretrpio udar sile 51G nakon udarca od barijere.

Hamilton je znatno bolje prošao: pretrpio je oštećenje na prednjem krilu i prednjem lijevom točku. Međutim, da nije bila istaknuta crvena zastava vozač Mercedesa bi također odustao. Britanac je nastavio utrku u kojoj je 2 kruga prije kraja obezbijedio pobjedu.

Hamilton i Verstappen su već imali nekoliko bliskih borbi točak uz točak ove godine, ali u Silverstoneu su po prvi put imali direktni kontakt – sudar – koji je za jednog vozača bio koban.

Od samog starta utrke za Veliku nagradu Velike Britanije, Hamilton i Verstappen su bili jako blizu incidentu, posebno u Brooklandsu kada je Red Bullov vozač branio unutrašnju liniju.

Govoreći nakon utrke, trkaći direktor Mercedesa je rekao da je agresivnost koju je Verstappen ranije pokazivao natjerala Hamiltona da se povuče iz borbe, što znači da je incident poput ovog bio neizbježan.

„Ako pogledate sprint utrku, ako pogledate početni krug glavne utrke, Lewis se neprestano morao povlačiti iz nje kako bi izbjegao sudar,“ tvrdi Shovlin.

„Uspio je postaviti svoj bolid u položaj u kojem je mogao stajati na svom mjestu. Max vozi agresivno i neizbježno je da jednog dana doživimo incident,“ dodao je.

„No, bili smo zadovoljni poslom koji je Lewis odradio i pomalo razočarani zbog kazne, ali smo rasterećeni što smo ipak mogli pobijediti u utrci,“ rekao je Andrew Shovlin.