Legenda Formule 1, Emerson Fitipaldi izjavio je da je dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso za njega i dalje najbolji vozač u premier klasi, unatoč razini Lewisa Hamiltona, Maxa Verstappena, Charlesa Leclerca.

Španjolski vozač je rekao do viđenja nakon zadnje utrke u Abu Dhabiju 2018. godine. Alonso se nije mogao pomiriti sa činjenicom da zbog nekonkurentnosti tadašnje Honde koja se nalazila ispod šasije McLarena dođe do još jednog naslova.

Iako se isprobao u nekoliko serija u kojima je pokazao zavidne performanse, Alonso se ove godine vratio na grid Formule 1 – sa proizvođačem pogonskih jedinica s kojim je osvojio dva naslova: Renault.

Vozaču sadašnje Alpine ekipe nije dugo trebalo da pokaže ono što ga je krasilo u premier klasi. Španjolski vozač se istaknuo u prvoj kvalifikacionoj sprint utrci za – VN Velike Britanije – kada je kao na traci prolazio svoje rivale.

Dvostruki svjetski prvak je sa 11. pozicije došao do petog mjesta, ali nije mogao zadržati tu poziciju zbog inferiornijeg bolide, pa je na kraju završio kao sedmoplasirani. Na glavnoj utrci je cilju liniju prešao 7.

Alonsove performanse nisu prošle neopažene od strane osoba koji su dugo godina u Formuli 1. Tako je Emerson Fitipaldi dao svoje mišljenje o 39. godišnjaku, smatrajući ga najboljim vozačem na gridu.

“Mislim da je i dalje najbolji. Pokazao je to time što je nakon dvije godine odsustva ponovo jako konkurentan. Pokazao je sposobnost da se ponovo prilagodi drugoj momčadi. Malo se mučio na prvim utrkama, ali je sada sve jači i snažniji,” rekao je Fittipaldi za španjolski Bettingexpert.

Alonso je već u prvom dijelu sezone osvojio više bodova od svog timskog kolege Estebana Ocona. Sa Alpineom ima ugovor za 2022. godinu, a već je ranije izjavio da namjerava produžiti ugovor do 2024. godine.

Brazilski dvostruki svjetski prvak iz 1972. i 1974.smatra da će Alonso odigrati jako važnu ulogu u razvoju bolida za slijedeću godinu, jer je  jedan od najvećih talenata u historiji sporta, iako je osvojio samo 2 naslova.

“Sigurno će pomoći momčadi u razvoju bolida. On je očito jedan od najvećih talenata u historiji sporta, unatoč činjenici da je osvojio ‘samo’ dva svjetska prvenstva,” zaključio je Emerson Fittipaldi.