Šef Aston Martina Mike Krack kaže da Fernando Alonso ne bi pobijedio na VN Monaka da je odmah prešao na intermedije kad se kiša prvi put pojavila.

Alonso se prebacio sa hard guma na medium kad su prvi znakovi kiše pogodili neka područja staze.

Nakon što se kiša pojačala i proširila po cijelom krugu, Španjolac je brzo otišao po intermedije.

Alonso je zadržao svoje drugo mjesto, ali Krack insistira na tome da Alonso ne bi pobijedio pobjednika utrke Maxa Verstappena da je napravio jedno zaustavljanje umjesto dva.

Naglasio je da su oni napravili pravu odluku uz dostupne informacije u to vrijeme.

“Moramo pogledati cijelu stvar, kako je prošlo,” rekao je Krack. “Jasno, pokušavate ostati vani koliko god možete u takvim uvjetima kada ne znate šta će se dogoditi.”

“Nismo očekivali toliko kiše, da budem iskren, pa smo mislili da će to biti samo kratak pljusak i brzo sušenje jer je staza bila jako vruća. Tada biste normalno rekli, u redu, ostajemo vani još jedan, dva ili tri kruga, ali gume su već bile prilično istrošene.

“Vidjeli smo kako temperature padaju tako da je to bio mali rizik. Kad je došao bolid tom informacijom, rekli smo: u redu, stavimo medium gume. Ali onda kad je bolid otišao, nedugo nakon toga vidjeli smo da je stvarno puno kiše, morali smo se vratiti.”

Krack je priznao da tim nije očekivao da će se kiša intenzivirati na način na koji jest, te da nije mislio da je dovoljno vlažno da intermediji izdrže.

“Iskreno, mislili smo da možemo ići do kraja na medijima jer će se brzo osušiti,” dodao je. “Ali malo smo krivo procijenili da pada kiša jer je na ovom dijelu staze [pitlane] trebalo jako dugo prije nego što je počela padati kiša.”

“[Na] ovo područje je najmanje padalo kiše. Vjerovatno je to bila pogrešna procjena, jer smo također mislili da će se intermediji puno istrošiti u ovom dijelu staze.”

“Na kraju, bila je to svjesna odluka da odemo na medije, a onda smo krug kasnije vidjeli da neće ići, i odlučili smo ga nazad pozvati.”

Krack je također dodao da Alonso nije izgubio pobjedu zbog toga što su ga ponovo zvali: “Ne, ne mislim da je izgubljena. Jer da smo stavili intermedije, Max bi također stavio intermedije, a imao je prednost. Stoga, ne bi se mnogo promijenilo,” uvjerava on.

“Općenito ne smijemo biti previše pohlepni, trebali bismo pogledati unazad i vidjeti koji su nam bili ciljevi. Došli smo ovdje da odradimo bolje od onoga što smo do sada radili. Uspjeli smo, a Red Bull je bio malo prebrz,” zaključio je Krack.