Šef Mercedesa Toto Wolff kaže da su timovi izrazili podršku da se slijedeće godine održe 22 utrke, ali se broj motora po sezoni neće povećavati.


S obzirom da je VN Španije sve bliže potpisivanju jednogodišnjeg ugovora koji bi ovu utrku trebao zadržati u kalendaru slijedeće godine, vlasnici Formule 1 Liberty Media ‘naginje’ ka dodavanju jedne utrke u kalendar.

Proširenje kalendara sa 21 na 22 utrke zahtjeva podršku ekipa, a na ovu temu se razgovaralo jutros u Mađarskoj. Na tom sastanku je bio prisutan CEO Formule 1 Chase Carey, kao i šefovi svih ekipa.

Šef Mercedesa Toto Wolff je otkrio da su u principu momčadi pristale na 22 utrke, ali da se broj motora po sezoni neće povećavati, pošto bi to povećalo troškove timovima koji kupuju motora.

„Ukratko, dogovorili smo se da imamo 22 utrke,“ rekao je Wolff. „Moramo pustiti Liberty da radi svoj posao a njihov posao je da povećaju F1. Ako uspiju privući promotere, onda ih moramo podržati.“

„Ne trebamo mijenjati tehnički pravilnik zbog jedne dodatne utrke. Na tu temu smo imali debatu. Ovo se ne treba gledati kao prilika da povećamo broj komponenti.“

„Ali isto tako moramo zaštiti svoje ljude i sve nas, pošto bi moglo doći do tačke u kojoj više nije moguće odraditi sezonu s jednom ekipom. To postaje faktor i potrebno je rješenje.“

Pošto su timovi pristali na održavanje dodatne utrke, Libety sada mora smisliti funkcionalan kalendar. Vjerovatno će biti više uzastopnih utrka nego što je prvobitno planirano. Jedna od mogućnosti je da se druga utrka sezone, VN Bahreina, održi sedmicu dana nakon prve utrke u Australiji.

Onda bi slijedila VN Kine i VN Vijentnama, koje bi se također održale unutar sedam dana.