Predsjednik udruženja vozača, Alexander Wurz, vjeruje kako je “vrlo vjerojatno” da će se Lewis Hamilton i Max Verstappen ponovo imati incidentnih situacija na stazi ove godine.

Dva najveća konkurenta za nalov su na Velikoj nagradi Italije po drugi put ove sezone imali borbu točak uz točak, ali u ovom slučaju su obojica morali odustati iz utrke, za razliku od Silverstonea kada je Hamilton došao do pobjede.

Sudije su okrivile vozača Red Bulla za incident, tako da mu je za Veliku nagradu Rusije izrečena kazna od tri mjesta pomjeranja unatrag na startnom gridu.

Bivši vozač Formule 1, a sadašnji predsjednik udruženja vozača, Alex Wurz je dao svoje mišljenje o Nizozemcu i Britancu za koje vjeruje da će imati nove incidente.

“Vrlo je vjerovatno, da budem iskren,” rekao je Wurz na pitanje koliko je vjerovatan novi incident između Hamiltona i Verstappena.

“Obojica moraju označiti svoj teritorij, to je sport. Ako gledate boks, nogomet, rukomet šta god to bilo, kad se okupe dva velikana, to se dogodi. Nadam se da će ovo ostati pošteno.”

“Izvan bolida sam razgovarao s obojicom i oni su međusobno razgovarali, poštuju jedan drugog, što je zaista lijepo vidjeti.”

“Ali s druge strane, na stazi: ovdje smo da se borimo, ovdje smo da osvojimo svjetsko prvenstvo u Formuli 1,” pojašnjava on.

“Nemojte me krivo shvatiti, moraju se boriti, to je dio igre, nadam se uz poštovanje koje im je potrebno, za vlastiti tim i vlastite rezultate, ne samo jedno za drugo.”

“Da biste završili prvi, morate završiti prvi. Ne mogu sebi priuštiti previše sudara,” jasan je Wurz.

Nakon incidenta u Monzi, šef Mercedesa Toto Wolff je rekao da je incident “taktička greška” Verstappena, koji je osjetio da će izgubiti poziciju od svog rivala.

Međutim, Wurz se ne slaže sa Wolffom, vjerujući da je Verstappenova agresivnost “normalna taktika utrkivanja”.

“Komentar Tota, mog dragog prijatelja, ne doživljavam kao taktičku grešku,” tvrdi Wurz. “Vidim to kao normalnu trkačku taktiku, kada se vozač na čelu prvenstva nadovezuje na to.”

“Ako vodite u teniskom meču, možete dozvoliti da budete agresivniji, ako vodite u nogometu, imate drugačiju taktiku. Ako ste lider prvenstva [F1], također možete imati različite taktike.”

“Zatim je na drugom mjestu vozača da prosudi njegovo upravljanje rizicima. U ovom slučaju nije uspjelo, mislim da je za to što su se sudarili više kriv Max. Ali još jednom, od mene, to je bio trkaći incident,” rekao je Alex Wurz.