Šef McLarena Andreas Seidl kaže da njegova momčad želi napraviti „veliki korak“ prema vodećim ekipama Formule 1 slijedeće sezone, a slavna britanska momčad se najkasnije 2021. godine želi vratiti među ‘društvo najboljih’.


Momčad iz Wokinga je najprijatnije iznenađenje u ovoj sezoni, u kojoj su se afirmirali kao vodeća momčad sredine poretka. Trenutno su 34 boda ispred Renaultove tvorničke momčadi, a ako sezonu završe četvrti, to će im biti najbolji rezultat od početka V6 ere, u kojoj su koristili Mercedesove, Hondine i Renaultove motore.

Nakon nekoliko burnih godina, McLaren pokazuje znakove oporavka, a rezultati koje su ostvarivali ove sezone govore u prilog tome. Brojne promjene su urodile plodom, ali se McLaren ne planira zadovoljiti borbom za pozicije iza vodeće trojke, te se najkasnije 2021. žele umiješati u borbu za vrh.

Slijedeće godine žele napraviti „veliki korak“ naprijed. Trenutni bolid McLarena je u posljednje 4 utrke dobijao male nadogradnje, ali inžinjeri već odavno rade na njegovom nasljedniku. MCL35 bi se prema glasinama iz Wokinga trebao značajno razlikovati od svojih prethodnika.

„Ne bih to nazvao radikalnom promjenom koncepta,“ rekao je šef McLarena Seidl. „Ali zaostatak za vodećim momčadima je tolika, da moramo napraviti veliki korak. To znači da će se bolid, što se tiče koncepta, promijeniti u određenim područjima.“

McLaren je svjestan rizika velike promjene koncepta i da se prilikom takvih promjena može otići u pogrešnom smjeru. Ali u trenutnoj situaciji im ništa ne preostaje osim da budu agresivni.

„To ne vidimo kao rizik, već kao priliku,“ kaže Seidl.

Prilikom svog dolaska u Woking u maju je Seidl počeo hrabriti svoju momčad da bude agresivnija u razvoju. Uz to je promijenio neke radne navike i procese. Prvi rezultati vodstvu momčadi daju nadu:

„Srećom, imamo ovaj pozitivni trend i dobru atmosferu. Rezultati nam naravno pomažu. Ispred nas je još mnogo posla. Ali mogu reći da sam jako zadovoljan dosadašnjim razvojem.“

McLaren je posljednju u nizu promjena uradio nedavno, kada su objavili ponovno ujedinjenje sa Mercedesom i povratak na njihove motore od 2021. godine.