Sebastian Vettel je prokomentirao veliku razliku u performansama između sebe i svog timskog kolege Charlesa Leclerca u ovoj godini i rekao je da Monežanin vozi ‘u drugoj ligi’.

Leclerc je u kvalifikacijama za VN Portugala po 10. put ove sezone porazio svog timskog kolegu Vettela te ukupno vodi 10:2 u kvalifikacijskom duelu protiv četverostrukog prvaka. Razlika u bodovima je također ogromna—Leclerc ima 63 boda naspram Vettelovih 17 uz dva osvojena postolja, dok je Vettelu najbolji rezultat sezone 6. mjesto u Mađarskoj.

U posljednjim vikendima je sve češća pak pojava da Leclerc bude brži preko pola sekunde od svog timskog kolege, koji je u Portimaou po 8. put zaredom ispao u Q2, a kada je upitan o velikoj razlici u brzini između njega i Leclerca, Vettel je dao iskren odgovor:

“Trenutno ništa ne mogu uraditi. On vozi u drugoj ligi. Čak iako uradim dobar krug, on je i dalje brži. Nije da me samo pobijedi već kao da je u drugoj ligi. Pokušavam sve što mogu. Zadovoljan sam krugovima koje odradim ali sam i dalje prespor. Pokušavam izvući maksimum iz sebe i iz bolida, ne mogu više od toga,” rekao je Vettel.

Vettel će u sutrašnju utrku krenuti sa 15. pozicije, a mnogi su propitkivali odluku Ferrarija da i njega u drugi brzi krug u Q2 pošalje na mediumu iako je bilo očito da se na srednje-tvrdim gumama ne može približiti Leclercu i da bi možda bilo bolje da je pokušao sa softom jer bi ga vrijeme koje je uradio u Q1 na tim gumama odvelo dalje u Q3.

Međutim, Vettel je rekao da je bio zadovoljan odabirom guma za drugi brzi krug:

“Bio sam zadovoljan sa mediumom jer je osjećaj bio dobar, ali mučio sam se da zagrijem gume i to je bilo to.”

“Ponovo nisam imao dobre kvalifikacije i utrka će zato biti teška. Imao sam dobar osjećaj nakon prvog brzog kruga (u Q2), ali nisam uspio zagrijati gume u posljednjem pokušaju. Ne znam zašto se bolid ponašao toliko drugačije,” dodao je Vettel.