Valtteri Bottas priznaje da je iznerviran što je izgubio pole position od Lewisa Hamiltona nakon što je cijeli vikend prije toga bio najbrži.

Vozač Mercedesa je bio najbrži tokom sva 3 slobodna treninga za VN Portugala i postavio je najbolje vrijeme na početku Q3, ali ga je Lewis Hamilton pobijedio u posljednjim sekundama za pole position.

“Nervira me ovo. Jako sam iznerviran, to je prava riječ. Ali ne znači vam ništa što ste najbrži na treninzima. Uvijek se pokušavam resetirati nakon svake sesije, pokušavam se fokusirati na narednu, posebno nakon trećeg treninga se morate resetirati i analizirati ono što ste naučili kako biste bili još bolji.”

“Ali kada znate da imate brzinu, onda vas to nervira. Ali tako je kako je. Moram ovo brzo zaboraviti. Ovo su samo kvalifikacije i utrka je sutra. Znam da ću imati brzinu,” rekao je Bottas.

Bottas se za razliku od Hamiltona odlučio na samo jedan brzi krug pred kraj kvalifikacija i priznao je da je pogriješio sa svojim odabirom.

“Moj krug je bio pristojan, ali nije bio savršen. Bilo je jako teško odraditi čist krug ovog vikenda zbog konfiguracije staze. Ali krug je bio dobar. U konačnici sam trebao ići na dva mjerena kruga.”

Oba Mercedesa su u svoje posljednje pokušaje izašli na medium gumama, a Bottas kaže da se ekipa na to odlučila jer su medium gume bile brže od soft guma na ovoj stazi.

“Na kraju smo se odlučili ići na medium i ta odluka je bila bazirana na osjećaju. Prethodno su se medium gume ponašale malo bolje od softa i to je bio razlog.”

“Onda smo trebali odabrati da li ćemo ići na 2 mjerena kruga sa pripremnim krugom između njih ili ići samo sa jednim brzim krugom. Kada idete na 1 brzi krug, onda imate manje goriva u bolidu, ali se onda mučite sa zagrijavanjem guma. Odlučio sam se na to. Moja je odluka bila da idemo sa jednim mjerenim krugom jer mi je to uspjelo u Q2, ali čini se da su 2 mjerena kruga bila bolja opcija za Lewisa danas,” dodao je Bottas.