Charles Leclerc kaže da će se pokušati boriti za pobjedničko postolje na VN Portugala nakon ohrabrujućih performansi Ferrarija u kvalifikacijama na Portimao stazi.

Ferrari je u Portugal stigao sa novim nadogradnjama bolida kojima je kompletirao novi aero paket kojeg su počeli uvoditi prije 2 utrke u Rusiji—posljednji dio aero paketa sastojao se od novog difuzora.

Gledajući simulacije utrke na drugom treningu te performanse Ferrarija u jednom brzom krugu u kvalifikacijama, čini se da je novi difuzor donio dobar korak naprijed talijanskoj ekipi. Leclerc je na drugom slobodnom treningu u svojoj simulaciji utrke vozio prosječno vrijeme 1:22.319, dok je Verstappen primjerice vozio 1:22.160. Ni dva Mercedesa nisu bila previše daleko—Bottas je vozio 1:21.960, a Hamilton 1:21.993.

Uz to je Ferrari na Portimao stazi imao najmanji zaostatak za Mercedesom u kvalifikacijama ove godine—0.438 sekundi, dok je Verstappen u Red Bullu bio nešto manje od dvije desetinke brži. Ohrabrujući su ovo znaci s obzirom koliko je loš Ferrari bio na početku sezone.

Leclerc je još jednom bio odličan u kvalifikacijama—zauzeo je četvrto mjesto a uz to je u Q3 prošao na medium gumama.

“Jako sam sretan četvrtim mjestom i što startam na mediumu. Nemam previše samopouzdanja na ovoj stazi, ali bolid je danas bio dobar. Bilo je ‘škakljivo’ u Q3, ali uspio sam spojiti dobar krug. To je napravilo razliku,” rekao je Leclerc.

Upitan može li se Ferrari boriti za postolje s obzirom na sve viđeno, Leclerc kaže:

“To je optimistično, ali moramo biti takvi. Pokušat ćemo se boriti za postolje, ali četvrto ili peto mjesto je više realistično.”

Leclerc je svjestan da Ferrari u posljednje vrijeme dobre performanse iz kvalifikacija nije mogao prenijeti na utrku—odličan primjer toga su Mugello i Nurburgring gdje je Leclerc također bio fenomenalan u kvalifikacijama, ali se onda u utrci nije mogao boriti sa rivalima zbog nedostataka SF1000 koji je ‘jeo’ gume.

Monežanin je prokomentirao i ogromnu razliku u performansama između njega i timskog kolege Vettela—Nijemac je danas priznao da Leclerc vozi na potpuno drugoj razini u odnosu na njega:

“Razgovaramo malo sa Sebom i koliko ja razumijem nije mu lako kao meni sa balansom bolida. Zadnji kraj se poprilično pomjera, ali siguran sam da će sutra biti puno bolji,” dodao je Leclerc.