Sportski direktor Ferrarija, Laurent Mekies kaže da su nadogradnje koje je talijanska momčad donosila u prethodnih par utrka zajedno s najnovijim pokazale više od onoga što su očekivali.

U kvalifikacijama za VN Portugala, Charles Leclerc je odradio sjajan posao i uspio se plasirati na četvrtu poziciju, tako da će u utrku krenuti iz drugog startnog reda. Pored sebe će imati Maxa Verstappena, a ispred su Bottas i Hamilton.

Drugi vozač Scuderie, Sebastian Vettel i dalje ima problema. Četverostruki svjetski prvak ima dosta poteškoća s osjećajem koje u osnovi nikad nije ni imao sa SF1000, a u utrku kreće sa petnaeste pozicije – čak iza Russella.

Međutim, Mekies smatra da daljnje nadogradnje koje su donijeli u Portugal na svoj bolid su pokazali daljnji napredak.

„Dobre kvalifikacije jednog od vozača. Sa Charlesom smo ponovili rezultat od prije dvije sedmice, na stazi u vrlo promjenljivim vremenskim uvjetima. Ovdje smo donijeli daljnje nadogradnje na SF1000 koje su za ono što smo vidjeli dale nešto više u pogledu performansi,“ kaže sportski direktor talijanske momčadi.

„Ništa transcendentalno, toga smo svjesni – ali dovoljno da se vratimo usred borbi u toj skupini  iza tri vozača u kojima su razlike vrlo male. Međutim, važno je da nadogradnje potvrđuju da idemo u dobrom smjeru.“ dodaje on.

„To vrijedi za završni dio ove sezone, ali prije svega za slijedeću (godinu). Ekipa je dobro radila, pokušavajući dovesti vozače u najbolje moguće uvjete na teškoj stazi bez referentnih tačaka poput ove.“

„Sutra nas očekuje utrka puna upitnika. Na ovoj stazi nikad nije bilo utrke F1 i zato što je vremenska prognoza vrlo neizvjesna. S obzirom na naše poteškoće s mekšom komponentom (soft gume), pokušali smo proći Q2 sa prosjecima u perspektivi utrke,“ pojašnjava on.

Charles je odmah pronašao pravo samopouzdanje u prvom stintu i uspio je pogoditi metu, a sutra ćemo imati važnu kartu s tačke gledišta strategije. Sebastian je bio vrlo blizu granice nakon prvog pokušaja i u tim situacijama vozačev osjećaj postaje temeljan: zato je više volio da ostane u prosjeku za drugi stint, ali nije uspio da se dovoljno popravi i da prođe kvalifikacionu rundu. Stoga, morat će da krene sa osmog startnog reda.“