Vozači Formule 1 žele promjene izletnih zona na stazama, jer asfaltne izletne zone nisu ono što vozači žele.


Posljednjih godina svjedočimo trendu postavljanja sve većih asfaltnih zona na stazama Formule 1, što je u velikoj količini smanjilo izazove koje staze postavljaju pred vozače. Sve češće se priča o granicama staze, što je FIA pokušala riješiti postavljanjem prepreka/ivičnjaka/rubnika svakave vrste, ali oni imaju svoje negativne strane što je pokazao udes Alexa Peronija u F3 utrci u Monzi, kada ga je jedna od takvih prepreka lansirala nekoliko metara u zrak i preko zaštitne ograde.

Vozači su nakon toga pogotovo postali još vokalniji po pitanju izletnih zona. Mnogi traže povratak trave i pijeska pokraj staza, a upravo je većini vozača Suzuka jedna od najdražih staza pošto je ‘old school’ staza s mnogo ‘prirodnih’ granica staze.

„To staze čini uzbudljivijim i strašnijim,“ rekao je Daniel Ricciardo, koji je mislio na brzu kombinaciju zavoja u prvom sektoru Suzuke, gdje bivate odmah kažnjen čim se jedan točak nađe na travi.

„Kada bi tamo stavili asfalt, to bi oduzelo puno toga. Nadam se da to nikada neće uraditi.“

Mnoge kultne staze poput Spa za vozače ne predstavljaju jednak izazov kao prije, pošto su izletne zone u zavojima kao što su Pouhon i Eau Rouge asfaltirane. Nove staze su danas po pravilu ‘veliki parkinzi’ zbog velikih asfaltnih zona.

„Znam da je puno teže napraviti stazu nego što to izgleda,“ kaže Grosjean. „Ali definitivno novije staze nisu tako uzbudljive.“

Razlog tome su asfaltne zone. „To nije ono što želimo,“ kaže vozač Haasa.

Zbog toga su se pokrenule diskusije oko asfaltnih zona, pogotovo jer su se u Spa i Sochiju dogodila dva teška udesa, pošto su vozači na asfaltim izletnim zonama vozili punim gasom kao da su na stazi. Na nekim stazama kao što je Silverstone su ‘stare’ izletne zone povećane, a asfaltne smanjene.

„Ne znam zašto imamo više asfalta, a manje šljunka,“ pita se Lando Norris. „Šljunka smo se više plašili.“

Problem je što se na mnogim F1 stazama vozi i Moto GP šampionat, te su iz sigurnosnih razloga ‘instalirane’ asfaltne izletne zone. Jedan od argumenata protiv šljunčanih zamki jeste da one mogu prevrnuti bolid, iako se time apsorbuje velika količina energije.

Norrisov prijedlog:“Neka stave 2 metra trave oko cijele staze, onda 2 metra šljunka i nakon toga asfalt. Jednostavno da se imamo čega plašiti.“

Vozači su zatražili da se i njih pita kada se rade promjene na stazi.

„Zatražili smo da se konsultiraju s nama kada žele mijenjati asfalt, rubnike ili bilo šta,“ kaže Grosjean, koji je jedan od predsjednika udruge trkaćih vozača (GPDA).

Nekoliko puta se tako spriječila ‘modernizacija’ staza. Kada se staza u Melbourneu trebala iznova asfaltirati kako bi se ispravile neravnine, vozači su bili protiv toga pošto bi to oduzelo karakter staze.

Grosjean kaže da od ove sezone vozači imaju bolji odnos sa FIA-om, nakon što je na mjesto direktora utrka došao Michael Masi, nakon smrti Charliea Whitinga.

„Charlie je većinom govorio:’izvini, nismo to tako vidjeli’. Sada imamo bolji odnos sa FIA-om što se tiče promjena i onoga što mi želimo. Šta je uredu i šta se treba promijeniti.“