McLaren grupa koja posjeduje McLaren Formula 1 momčad, treba da dobije kredit u iznosu od 150 milion funti od Nacionalne banke iz Bahreina.

Kredit je banka potvrdila u svojoj današnjoj izjavi.

McLaren traži dodatne izvore finansiranja zbog ekonomskog utjecaja uzrokovanom pandemijom koronavirisa. Prošli mjesec je najavljeno znatno smanjenje broja zaposlenika u koje je bilo uključeno oko 1.200 radnika. Manji broj se odnosi, oko njih 70, koji će napustiti trkaći odjel, a koji uključuje i njegov F1 tim.

Bahreinski vrhovni fond Mumtalakat je većinski dioničar u grupi.

McLarenova zarada u Formuli 1 je opadala proteklih godina zbog niza loših rezultata i lošeg menadžmenta. Skliznuli su čak na deveto mjesto u poretku konstruktora 2015. i 2017. godine, dok su se borili sa nekonkurentnim Hondinim pogonskim agregatom. Također, sami snose dio krivice u svemu ovome.

Prelazak na Renaultovu pogonsku jedinicu 2018. godine je nešto popravio plasman, pa su tako završili na šestom mjestu te sezone. Međutim, znatno poboljšanja organizacija za 2019. godinu, predvođeni sa novom vozačkom postavom: Carlos Sainz i Lando Norris, momčad je došla do pozicije ‘najbolji od ostalih’ (četvrto mjesto) – dok je Španjolac uspio osvojiti i prvo postolje za ekipu.

Momčad iz Woinga je jedna od pet timova koje primaju bonus plaćanja u okviru Formule 1, iako vrijedi znatno manje od onih koje su dobili Ferrari, Red Bull i Mercedes.

Najveći zagovornik smanjenja budžeta timova Formule 1, upravo je bio izvršni direktor McLarena – Zak Brown koji je tražio budžet u visini od 100 miliona. Trenutni je 145, a za naredne dvije godine je predviđeno dodatno smanjenje.