Kako piše službena web stranica Formule 1, Honda za prvu utrku sezone u Austriji sprema novu specifikaciju motora koja je pokazala ohrabrujuće znakove na testnim stolovima.

Red Bull je već potvrdio da u Austriju donosi velike aero nadogradnje za bolid, a dodatni vjetar u leđa će im dati i partner Honda, koja je za prvu utrku sezone spremila novu specifikaciju motora.

Posljednji mjeseci su bili čudni za F1 timove, te su njihove tvornice zbog pandemije korona virusa morale biti zatvorene tokom marta, aprila i maja, kako bi se smanjili troškovi. Time je u tim mjesecima odrađena tradicionalna ‘ljetna stanka’ i obavezno zatvaranje tvornica. No, ovaj put se to odnosilo i na proizvođače motora i njihova postrojenja, uz određene iznimke.

Honda, čija je baza u Sakuri u Japanu je odgodila zatvaranje svoje tvornice, te će umjesto toga njena postrojenja biti zatvorena ovog ljeta, pa je japanskom proizvođaču bilo dozvoljeno raditi na pogonskoj jedinici, iako u izmijenjenim uvjetima. Rezultat ovog rada je nadogradnja motora za Austriju.

Ovaj potez bi barem u ranom dijelu šampionata mogao Red Bullu donijeti određenu prednost, s obzirom da izmjenjeni tehnički pravilnik za ovu sezonu kaže da će od prve utrke specifikacija motora uveliko biti ‘zamrznuta’ do kraja sezone, a proizvođači motora će imati pravo na samo jednu nadogradnju—i to samo u polju MGU-K, kontrolne elektronike i baterije.

Kao što je to bio slučaj sa svim Hondinim nadogradnjama u zadnje vrijeme, nova specifikacija će biti poboljšanje i u polju performansi i u polju pouzdanosti. Nova specifikacija je pokazala ohrabrujuće znakove na testnim stolovima i napredak u snazi motora, što će svakako značiti i smanjenje zaostatka za vodećim proizvođačima motora Ferrarijem i Mercedesom.