FIA je rekla vozačima da im više neće biti dozvoljeno da se voze uporedo sa bolidom kojeg prate na restartima utrka, nešto što je Max Verstappen radio u zadnjih nekoliko utrka.

Verstappen se vozio uporedo sa vodećim bolidom tokom VN Abu Dhabija prošle godine i u prve dvije utrke ove godine prije restarta utrke. Prošle godine u Abu Dhabiju je Verstappen to uradio prije njihovog okršaja u zadnjem krugu, te je nakratko bio i pretekao Britanca, što je rezultiralo protestom od strane Mercedesa (koji nije urodio plodom).

U Bahreinu i Saudijskoj Arabiji ove godine se Verstappen pozicionirao uporedo sa Charlesom Leclercom prije restarta utrke. U Bahreinu je to uradio na prilasku zadnjem zavoju, što je zapravo rezultiralo njegovim lošijim izlaskom na startno-ciljni pravac.

U Saudijskoj Arabiji je Verstappen bio pametniji i pozicionirao se uporedo sa Leclercom sa njegove vanjske strane, ali je Leclerc na restartu uspio zadržati vodeću poziciju. Tokom drugog dana trkaćeg vikenda za VN Australije je FIA-in trkaći direktor Niels Wittich objavio dijagram raznih položaja bolida u kojem je objašnjeno šta će ubuduće biti dozvoljeno a šta ne na restartu utrke kada se sigurnosni automobil povuče sa staze.

Posebno se naglašava dio članka 55.14 sportskog pravilnika koji kaže:“Kako bi se izbjegla vjerovatnoća nesreća prije nego se sigurnosni automobil povuče u boks, od tačke kada se ugase svjetla (na sigurnosnom automobilu), vozači moraju nastaviti voziti tempom koji ne uključuje nikakvo naglo ubrzanje ili kočenje, niti bilo kakav manevar koji bi mogao ugroziti druge vozače ili ometati restart utrke.“

Stoga će se ubuduće taktike kojima se služio Verstappen smatrati ilegalnim jer će se kositi sa FIA-inim sportskim pravilnikom. Kako je pokazano na dijagramu, FIA neće tolerirati upoređivanje sa drugim bolidom. U dijagramu je naznačeno da bolid iza ne smije niti jednim svojim dijelom biti ispred bolida kojeg prati.