Menadžer momčadi Alfa Romeo Beat Zehnder impresioniran je svojim vozačem i veteranom Formule 1 Kimijem Raikkonenom za kojeg smatra da je i dalje jedan od najbržih.


Zehnder je nedavno pohvalio Raikkonena zbog njegovog razumijevanja kompleksne hibridne tehnike i kako sam donosi odluke o tome kada će koje postavke motora koristiti, a za finsku televiziju ‘C More Max’ je istakao kako je prvak iz 2007. godine i dalje jedan od najbržih.

„Zadovoljni smo performansama bolida i vozača,“ pojašnjava Zehnder. „Kimi je bez sumnje i dalje jedan od najbržih vozača. Njegovo tehničko znanje je ogromno.“

Raikkonen je zimus u Alfu došao iz Ferraija, gdje će provesti posljednje godine svoje karijere. Finac pruža odlične vožnje u momčadi u kojoj je 2001. godine započeo svoju F1 avanturu (tada je Alfa nosila ime Sauber) te je osvojio 97% Alfinih bodova ove sezone—u timskom duelu protiv Giovinazzija vodi 31:1.

Iskusni Kimi trenutno zauzima sedmo mjesto u poretku vozača, a Zehnder je povukao neke paralele između današnjeg Icemana i onog kojeg je upoznao prije skoro 20 godina.

„Bio sam pozitivno iznenađen. Nisam mogao zamisliti da se toliko poboljšao na tehničkoj strani. Tačno zna kakav uticaj na bolid ima svaka mala promjena.“

Raikkonen je u svom stilu prokomentirao prvi dio sezone sa Alfom:

„Nisam imao konkretna očekivanja. Želio sam u svakoj utrci dati maksimum.“