Red Bullov šef Christian Horner kaže da njegova ekipa ima ‘jako male šanse’ da izbjegne kazne zbog promjene komponenti pogonske jedinice, a otkrio je kakva su oštećenja pretrpili bolidi Sergija Pereza i Maxa Verstappena u Mađarskoj.

Perez i Verstappen su bili ‘žrtve’ velikog sudara na startu utrke u Mađarskoj kojeg je izazavao Mercedesov vozač Valtteri Bottas. Finac je udario Norrisa, koji se potom zabija u Verstappena, dok je Bottas u nastavku incidenta ‘pokupio’ Pereza. Perez, Norris i Bottas su odustali, dok je Verstappen uspio nastaviti utrku, ali mu je bolid bio ozbiljno oštećen.

Red Bull je drugu utrku zaredom ‘žrtva’ velikog sudara. Na startu utrke u Britaniji je Verstappen završio u zidu nakon što ga je Hamilton udario. Ovi incidenti bi mogli imati velikog uticaja i na borbu za naslov između Mercedesa i Red Bulla, jer je austrijska ekipa izgubila dvije pogonske jedinice zbog incidenata. Prije utrke u Mađarskoj je Honda morala promijeniti motor na Verstappenovom bolidu, a Horner je otkrio da je uništen i motor u Perezovom bolidu nakon incidenta u Mađarskoj.

„Bojim se da imao jako male šanse da odradimo sezonu bez kazni. Ovo je frustrirajuće za Hondu jer problem nije pouzdanost već nesreće koje mi nismo izazvali, ali osjećaju posljedice ovoga kao i mi sa šasijom. Ne smijemo podcijeniti ni uticaj ograničenja troškova u ovome svemu.“

„To se mora pregledati jer u ovakvom okruženju gdje su troškovi ograničeni, ovakvi incidenti koji su nam se desile u zadnjih par sedmica imaju brutalne posljedice,“ rekao je Horner.

Horner je potom pojasnio štetu na Perezovom bolidu.

„Sva voda je odmah iscurila, tako da ćemo morati odraditi detaljnu analizu. Ali prvi izvještaji govore da se taj motor više neće moći koristiti.“

Horner kaže da je Red Bull potencijalno izgubio dva motora nakon dvije velike nesreće u Britaniji i Mađarskoj.

„Pretrpjeli smo ogromnu štetu u nesrećama, a potencijalno smo izgubili 2 motora zbog drugih vozača. To je frustrirajuće, ali razlika između prvog i drugog mjesta je jako mala. Nismo imali sreće u zadnjih par utrka, bilo je brutalno kada je u pitanju količina oštećenih dijelova, ali borit ćemo se u drugom dijelu sezone. Posljednje sedmice su bile teške za nas, ali se stvari mogu jako brzo preokrenuti,“ dodao je Horner.