Lewis Hamilton kaže da njegov glavni rival za naslov iz posljednje dvije sezone Sebastian Vettel nije razmišljao o čuvanju guma u Australiji—za razliku od njega i da to objašnjava zašto je Britanac bio jako spor u jednom dijelu utrke.


Vettel je u Australiji rekao da je Hamilton bio „nezadovoljan i nezainteresiran“ jer je izgubio prvo mjesto na startu i da je zbog toga vozio sporije—što je Nijemcu omogućilo da mu se približi u jednom trenutku utrke. Međutim, Vettelova brzina je počela naglo padati kako je drugi stint odmicao, a pred kraj utrke ga je sustigao i timski kolega Leclerc, koji je bio na tvrđim gumama.

Hamilton je s druge strane završio preko 30 sekundi ispred Sebastiana Vettela i oko 2 sekunde ispred Maxa Verstappena. Britanac je negirao Vettelove tvrdnje da je namjerno usporio tijekom utrke, a rekao je da Nijemac nije razmišljao o čuvanju guma u Australiji.

„Nikada mi nije bio plan da nekoga zadržavam,“ rekao je Hamilton. „Vozio sam svoju utrku. Često je lakše kriviti druge kada stvari ne idu kako treba, tako da sam siguran da on (Vettel) sada ima drugačije mišljenje. To mi stvarno ne pravi razliku, samo sam se fokusirao na svoj posao.“

„Uopće nisam mislio na njegovu utrku. Naravno, želio sam ga zadržati iza sebe, ali znao sam da je ostalo još puno i da je otišao u boks krug prije mene, tako da sam znao da ćemo biti u istoj poziciji pred kraj. Razmišljao sam više dugoročno kako bih se mogao braniti pred kraj utrke—nisam siguran da je razmišljao o tome (o čuvanju guma), jer su se njegove gume istrošile prilično drastično na kraju.“

Hamilton kaže da ni njegova momčad nije u potpunosti razumjela zbog čega je njegov tempo pao tokom utrke, jer nisu bili svjesni da čuva gume.

„Moji inžinjeri nisu znali da čuvam gume, mislili su da sam jednostavno spor, a siguran sam da je veliki dio javnosti to također mislio. Ali čuvao sam gume, gorivo, kako bih se pobrinuo da pred kraj imam dovoljno da mogu pritiskati—što je sve što sam trebao učiniti da završim gdje sam završio. Nisam mogao naprijed, a nisam morao raditi ništa manje,“ dodaje Hamilton.