Formula 1 ne namjerava pomjeriti predviđeno pomjeranje pravila s kojim najbrži oktanski sport ulazi u novu eru sporta, unatoč osjetljivoj ekonomskoj situaciji s kojom se susreću ekipe.

F1 je jasno stavila do znanja da ne razmišljaju o daljnjem odgađanju uvođenja novih pravila. Liberty Media vjeruje da je njihov što brži dolazak hitan za poboljšanje narušenosti ugleda oktanskog sporta.

„Bilo kakav prijedlog da će se odgoditi pravila za 2022. nije tačam i nije razmatran. Nova pravila osmišljena su kako bi poboljšala konkurenciju na stazi i ponudila našim navijačima jače natjecanje. To će u kombinaciji s novim financijskim pravilima poboljšati i stvoriti zdraviji i jači poslovni model za čitav sport,“ rekao je glasnogovornik Formule 1.

Ekonomski učinak pandemije COVID-19 rezultira niskim prihodima za Formulu 1 i naglašava ekonomske potrebe za manje momčadi. Iz Italije su rekli da F1 već razmatra odgodu uvođenja novih pravila. Navodni razlog je bio taj što sport trenutno nije spreman platiti troškove nove generacije bolida. Međutim, iz Formule 1 poriču da razmišljaju o odgađanju.

Ideja o odgađanju pravila potekla je iz surove situacije u Velikoj Britaniji, gdje je nedavno otkriven novi ‘sloj’ COVID-19 – u zemlju u kojoj se nalazi sedam od deset timova na gridu tj. sjedišta sedam momčadi je u Velikoj Britaniji.

Nacija prolazi kroz svoj treći ‘lock down’, a ovaj posljednji trajat će šest sedmica. Sumnje u posljedice ovoga za automobilsku industriju, otkud dolazi većina timova Formule 1, očigledno je da su potaknule ideju o odgodi.

Ali navijači Formule 1 nemaju se čega bojati. Unatoč osjetljivoj ekonomskoj krizi, Liberty Media je voljna promijeniti kurs 2022. godine kako se ne bi produžila era koja datira od 2014. godine.