Prema riječima izvršnog direktora McLarena Zaka Browna, većina F1 ekipa želi da FIA zabrani pristup koji je Racing Point imao u dizajniranju svog ovogodišnjeg bolida.

Racing Point nije krio činjenicu da je RP20 usko modeliran na osnovu prošlogodišnjeg Mercedesa W10. Renault je već uložio 2 protesta protiv Racing Pointovih bolida u kojima spori legalnost njihovih usisnika za hlađenje kočnica.

Brown kaže da većina ekipa želi da se u budućnosti zabrani kopiranje jednog bolida u tolikoj mjeri neovisno od ishoda Renaultovog protesta.

„Mislim da se većini ekipa ne sviđa ono što vide sa Copy Pointom/Tracing Pointom/Racing Pointom, kako god da ih želite nazvati. Da li je to legalno ili ne, mislim da moramo vidjeti kako će FIA odgovoriti na protest. Na stranu legalnost, jer ne znamo, ali mislim da je ovo van onog što smatramo duhom Formule 1,“ rekao je Brown.

Iako priznaje da u Formuli 1 ekipe oduvijek kopiraju jedna drugu, Brown kaže da je Racing Point sa svojim kopiranjem Mercedesa otišao predaleko.

„Uvijek je postojao stepen kopiranja, gledate šta drugi rade sa prednjim krilom ili dvostrukim difuzorom. Mislim da je to dio sporta. Ali ovo je ekstreman slučaj gdje su priznali da su napravili repliku tuđeg bolida.“

„Vjerujem da to nije ono što Formula 1 treba biti. Postoje i druge trkaće serije gdje imate iste bolide ili 2 do 3 različite šasije. Mislim da to nije DNK Formule 1.“

Brown kaže da problem neće nestati ako sudci presude u korist Racing Pointa i da bi se u budućnosti trebala napisati pravila koja zabranjuju kopiranje jednog bolida u ovolikoj mjeri kao što je to uradio Racing Point.

„Mislim da je važno da u kratkom roku dobijemo pojašnjenje šta se desilo i da li je to prikladno ili ne? Ali bez obzira na ishod protesta, mislim da ćemo se svi složiti da Formula 1 ne bi trebala biti ovakva u budućnosti. Moramo se pobrinuti da napišemo pravila koja će spriječiti ponavljanje ovog što se desilo.“

Neki su predlagali ‘B timove’, prodaju bolida manjim ekipama i slične stvari, te da bi se to trebalo dopustiti pod uvjetom da ti timovi ne dobiju istu količinu novca iz nagradnog fonda kao konstruktori. Ali Brown je protiv toga:

„Ne samo da ćemo imati dvoslojni sistem na stazi, već ćemo imati i dvoslojni sistem van staze. Mislim da bi tada Formula 1 izgubila svoj identitet,“ dodaje Brown.

Galerija: Usporedba Racing Pointa RP20 i Mercedesa W10: