Helmut Marko kaže da je Red Bullu ‘misterija’ gdje je Charles Leclerc našao brzinu koju je imao tokom kvalifikacija za VN Velike Britanije.

Leclerc je nadmašio sva očekivanja od Ferrrarija svojim četvrtim mjestom u kvalifikacijama za VN Velike Britanije—mnogi su već prije vikenda otpisali Ferrari u smislu nekih ozbiljnijh pozicija s obzirom da je talijanska ekipa na stazi približnih karakteristika (Red Bull Ring), gdje brzina na pravcima i snaga motora igraju veoma važnu ulogu prošao sa samo jednim bolidom u Q3—uz ogroman zaostatak za Mercedesom i Red Bullom.

Međutim, u kvalifikacijama za prvu utrku na Silverstoneu je Leclerc imao samo 0,012 sekundi zaostatka za Red Bullom Maxa Verstappena, a motorsportski savjetnik ove ekipe Helmut Marko kaže da im je ‘misterija’ gdje je Monežanin pronašao tu brzinu:

„Za nas je misterija odakle je Leclerc izvukao tu brzinu. Bio je brži od nas na pravcima. Međutim, čini se da je to slučaj samo kod njega, ne i kod Vettela,“ rekao je Marko.

Leclerc je bio samo 0,255 sekundi sporiji od Ferrarijevog prošlogodišnjeg vremena kvalifikacija na Silverstoneu—na prvoj utrci sezone u Austriji su primjerice bili skoro sekundu sporiji od svog prošlogodišnjeg vremena kvalifikacija.

Leclercov timski kolega Vettel se mučio tokom cijelog vikenda sa problemima na bolidu i u kvalifikacijama nije uspio uhvatiti ritam i spojiti konkurentan krug. Uz to mu je poništen lični najbrži krug u Q3, zbog čega Vettelov zaostatak za Mercedesom i Leclercom izgleda veći nego što je zaista bio: preko 2 sekunde za osvajačem polea Hamiltonom i preko sekunde zaostatka za Leclercom.

Iako Marko možda želi poručiti da je bilo favoriziranja Leclerca u Ferrariju tokom ovog vikenda (ili sabotiranja Vettela), četverostruki prvak je još jučer odbacio takva nagađanja:

„Ne želim nikoga okrivljivati za loše namjere. S moje strane danas nije bilo idealno. Imao sam puno problema da pronađem ritam. Relativno sam uvjeren da će sutra biti bolje—koliko bolje, ne znam. Ne mogu ništa obećati, ali gore od ovog nije moglo.“