Red Bull je uspio riješiti svoje probleme sa aerodinamikom iz Mađarske, ali kvalifikacijama na Silverstoneu ne mogu biti previše zadovoljni—mogu biti zadovoljni startnim mjestom, ali nikako zaostatkom za Mercedesom.

Nekad prije je Silverstone bio staza na kojoj su bili važni aerodinamička efikasnost i downforce, ali pošto su moderni bolidi drastično podigli količinu downforcea kojeg proizvode, Silverstone je danas staza na kojoj je odlučujuća snaga motora.

Za Red Bull to nije dobro, pošto se Hondin motor ne može nositi sa Mercedesovim. To se u jučerašnjim kvalifikacijama jasno vidjelo. Max Verstappen je uspio biti treći u kvalifikacijama, ali je imao više od 1 sekunde zaostatka za Hamiltonom.

„Lagao bih kada bih rekao da nas ne frustrira Mercedesova prednost,“ požalio se šef ekipe Christian Horner.

 „Znamo da im ova staza posebno odgovara. Zaista su nevjerovatno brzi, ali moramo ih nekako pokušati staviti pod pritisak.“

Mercedes na početku ove sezone dominira kao na početku hibridne ere—imaju sekundu prednosti ispred glavnih rivala koji ni nakon 7 godina Mercedesove dominacije nemaju odgovor na brzinu Srebrnih strijela.

Verstappen smatra da Red Bull neće imati nikakve šanse protiv Mercedesa u utrci.

„Kada neko ima toliko prednost, inače nemate nikakve šanse u utrci. Vidjet ćemo. Simulacija utrke nije bila loša, ali i dalje mislim da nemamo šanse. Daću sve od sebe—radim to svaki vikend. Treće mjesto je i dalje dobro. Morate prihvatiti da je Mercedes prebrz. Rade tako dobar posao da se trenutno ne možete boriti protiv njih.“