Sportski direktor Ferrarija, Laurent Mekies pohvalio je Charlesa Leclerca nakon njegovog nastupa u kvalifikacijama za VN Velike Britanije rekavši da su njegove performanse bile ‘čarobne’.

Charles Leclerc je napravio ‘mali’ podvig plasiravši se na četvrto mjesto u kvalifikacijama na Silverstoneu. Za Monežanina i Ferrari je ovo najbolji startni (drugi red) od restarta sezone.

Zna se da je SF1000 nema brzinu koju je imao prošlogodišnji bolid kad su pitanju ravnice, što je posljedica FIA-inih direktiva koje su utjecale na pad performansi pogonske jedinice. Ipak. Leclerc je uspio završiti iza dva Mercedesa i Maxa Verstappena.

Ovo nije prošlo ‘neviđeno’ od strane Ferrarija i njihovog sportskog direktora koji je bio vidno zadovoljan postignućem i poboljšanjem koje ova ekipa pokušava napraviti nakon što su vidno pali u najbržim krugovima, a to se pogotovo vidjelo na pravcima.

„Bile su to vrlo intezivne kvalifikacije koje su završile sa jednim vozačem na četvrtom mjestu, a drugim na desetom mjestu. Charlesove (Leclerc) performanse su bile ‘čarobne’, ne samo što se plasirao na drugi startni red – nešto najbolje što smo napravili tokom ovog teškog starta sezone, već i zato što je napravio iskorak u posljednjem dijelu kvalifikacija na medium gumama – što je najbolji izbor,“ kaže Mekies.

Sportski direktor Ferrarija dodaje kako je zaostatak za vremenom pole positiona (kojeg je osvojio Lewis Hamilton) velik i zna da moraju na tome dosta raditi kako bi smanjili zaostatak.

„Naravno, ne možemo biti zadovoljni ovim rezultatom, pogotovo ako se pogleda zaostatak između pozicije (četvrto mjesto) i pole positiona. Znamo da moramo mnogo raditi da smanjimo ovaj zaostatak, a to je ono na čemu radimo,“ dodao je.

Mekies se osvrnuo na utrku. Smatra da će biti teška, pogotovo kad je u pitanju upravljanje sa gumama: „Utrka će biti teška, pogotovo kad je riječ o upravljanju guma. Kao i obično, naš cilj je donijeti kući što je moguće više bodova.“

Charles Leclerc je iznio svoje viđenje sa kvalifikacija: „Mnogo bolje kvalifikacije nego što smo se nadali. Vrlo sam zadovoljan poslom kojeg smo obavili i posljednjim krugom u kojem mislim da sam sve skupio i bodid je imao dobar osjećaj u pogledu balansa.“