Ferrari sportski podnosi neuspjeh protiv Mercedesa u borbi za ovogodišnji naslov prvaka, a šef talijanske momčadi Mattia Binotto kaže kako moraju naučiti iz svojih grešaka.


Mercedes je još u prvom dijelu sezone riješio pitanje prvaka za ovu godinu. Dok je Ferrari ‘stao na noge’, Mercedes je već imao 10 pobjeda i ogromnu prednost u oba poretka. Crveni su pravili previše grešaka kako bi se borili za naslov.

No, Charles Leclerc je u prethodnim utrkama pokazao da je Ferrari nalazi u uzlaznoj putanji. Monežanin je osvojio 4 uzastopna pole positiona, uz dvije pobjede, dok je jedna pobjeda otišla u ruke njegovog timskog kolege Sebastiana Vettela. Ferrari je i u Rusiji bio najbrži, ali tu je Mercedes imao sreće sa virtuelnim sigurnosnim automobilom, te su odnijeli dvostruku pobjedu—koju je sve do Vettelovog odustajanja u svom džepu imao Ferrari.

Ono što može ohrabriti Ferrari jeste pozitivan razvoj bolida i veliki napredak nakon ljetne pauze. U prvom dijelu sezone performanse talijanske momčadi nisu bile dovoljno konstantne, a Mercedes je to maksimalno iskoristio.

Šta bi bilo kad bi bilo: Ferrari je mogao slaviti u Bahreinu, Kanadi, Austriji, Njemačkoj i možda u Bakuu, što je 5 pobjeda u prvom dijelu sezone. I kada bi tome pridodali pobjede u Belgiji, Italiji, Singapuru, te teoretsku pobjedu u Rusiji, došli bi do brojke od 9 pobjeda, naspram Mercedesovih 10, te bi imali jako tijesnu borbu za konstruktorski naslov. No, to je ipak za rubriku šta bi bilo kad bi bilo.

Istina je da je Ferrari pravio previše grešaka, a imali su i čestih problema sa pouzdanošću. Mercedes je svaku priliku koristio i ‘šetao’ se šampionatom do ljetne pauze. Od ljetne pauze se Ferrari budi, ali prekasno da bi se išta uradilo ove sezone. No, pošto pravila ostaju ista slijedeće, sve što urade ove sezone, koristit će im 2020.

Šef Ferrarija Mattia Binotto komentirao je koliko je važno da nauče iz svojih ovogodišnjih pogrešaka:

„Nema smisla da žalimo za bilo čim. Moramo gledati prema naprijed. Kada nešto pođe po zlu i kada ne iskoristimo priliku, moramo preuzeti odgovornost. Kao tim je važno da naučimo iz svojih grešaka, kako se one ne bi ponavljale. Bilo bi loše kada ne bi ništa naučili iz svojih grešaka.“

Binotto smatra da je momčad na dobrom putu da ima performanse koje su potrebne da se bori sa Mercedesom u budućnosti. Kaže da bi bilo lijepo završiti sezonu na dobar način.

„Jednostavno se fokusiramo na svaku utrku zasebno. Sada jednostavno želimo izvući maksimum iz svake utrke. Na kraju sezone ćemo onda vidjeti gdje stvarno stojimo. Bilo bi lijepo kada bismo sezonu završili na bolji način nego prošle sezone.“

Prošle godine je Ferrari ukupno skupio 571 bod. Trenutno imaju 409 bodova, a Binotto želi da do kraja sezone barem izjednače prošlogodišnji bodovni saldo.

„Imali smo loš start sezone,“ analizira Binotto. „Teško je, ali ne i nemoguće. Taj cilj treba biti naš prioritet. Nakon toga možemo sanjati. Možda uspijemo skupiti i više bodova,“ dodaje šef Ferrarija.