Lewis Hamilton nikad nije skrivao svoja razmišljanja o tome da postane vozač Ferrarija. Ali, očigledno je da Britanac neće voziti za Scuderiu.


34-godišnjak je bio oduševljen navijačima tima iz Maranella koji su priredili nezaboravno slavlje nakon što je njihov vozač pobijedio u Monzi. Ipak, Hamilton je priznao da je bio najzaslužniji vozač što se to desilo i da nije bilo lijepo.

„Ja sam najzaslužiji vozač u historiji ove utrke. To nije naročito lijepo,“ rekao je tad Hamilton.

Ali, to se ne može promijeniti. Ipak, iako dodaje da je za mnoge Ferrari ‘posljednji’ san karijere ali to se neće desiti.

„Za mnoge je Ferrari posljednji san u karijeri. Ja se ne ‘kačim’ za to. Pripadam obitelji Mercedes od svoje trinaeste godine. To se neće mnogo promijeniti.“

Ugovor za Mercedes mu traje do kraja 2020. godine. U Srebrnim zvijezdama je osvojio četiri od ukupno pet naslova. Dominirao je hibridnom erom s njemačkom ekipom. 2021. Hamilton će imati 36 godina. Ferrari za njega ‘nije baš’ opcija.

„Bilo je potrebno šest godina da Mercedes postane pobjednički tim i održi se na vrhu. Sada imamo atmosferu punu ljubavi, priznanja, divljenja i poštovanja. Ne trebamo samo odustati od toga,“ pojašnjava on.

Što se tiče Ferrarija on je u osnovi siguran: „Ne sumnjam da bih i tamo mogao promijeniti neke stvari na bolje,“ ali to mu nije cilj, kaže Hamilton.

Britanac tvrdi kako je ostavio drugi najuspješniji tim (McLaren) u historiji F1, kako bi postao novajlija u drugom (Mercedes) timu želeći izgraditi nešto novo i da takve želje više nema.

„Napustio sam drugi najuspiješniji tim u historiji kako bih postao novajlija s manje ljudi i gotovo nikakvim uspjehom. Htio sam izgraditi nešto novo. Nemam više takvu želju.“

Ipak, uvjerava da se nikad bolje nije osjećao i da je ranije znao što sad zna mogao je osvojiti više naslova, pogotovo 2007. i 2011. godine.

„Bez obzira koliko imam godina, još uvijek se osjećam mladim, budnim i mentalno vrlo jakim. Nikad se nisam bolje osjećao u svojoj karijeri Formule 1. Za deset godina teško da ću to moći reći. Ali, da sam ranije znao što sad znam, osvojio bih više naslova. Svakako 2007. i 2011., ali zadovoljan sam onim što imam.“