Aktuelni prvak Formule 1 i vodeći u poretku vozača u ovoj sezoni Lewis Hamilton predviđa troboj vodećeg trojca ovog vikenda na kultnoj Suzuki. Smatra da će VN Japana biti sjajna, pošto ‘nema pojma’ koja od vodeće 3 momčadi će biti najbrža.


Na prethodnoj utrci u Rusiji je Hamilton zaustavio Ferrarijevu mini seriju od 3 vezane pobjede, uz pomoć virtuelnog sigurnosnog automobila kojeg je izazvao Sebastian Vettel, kojeg je problem sa MGU-K natjerao da parkira svoj SF90 pokraj staze.

Utrku prije u Singapuru je Hamilton završio izvan top 3, iza dva Ferrarija i Maxa Verstappena, koji je ove sezone slavio 2 puta, a Nizozemac je također jedan od potencijalnih kandidata za najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u Japanu, domaćoj utrci Red Bullovog dobavljača motora Honde.

„Bit će sjajno,“ rekao je Hamilton. „Suzuka je nevjerovatna, ovo je jedan od najuzbudljivijih dijelova godine, a sad još i više, pošto imamo tri snažne, nevjerovatno brze momčadi koje pritišću jedna drugu i koje imaju potencijal za pobjedu.“

„Nemam pojma ko će ovdje biti najbrži. Trenutno je Ferrari poprilično dominantan, ali možda našem bolidu staza bude malo više odgovarala, ko zna? Ili možda Red Bullu.

„Uzbudljivo je doći ovdje, pošto je ovo ozbiljna vozačka staza, jedna od najboljih u cijeloj sezoni. Ima pravu travu i šljunak i zidove, tako da je ova staza ultimativni test za bolid ali i za vozača. Nadam se da ćemo imati dobru utrku ovdje.“

Charles Leclerc je osvojio četiri uzastopna pole positiona, ali je samo dva pretvorio u pobjedu. U Singapuru mu je pobjedu ‘ukrao’ timski kolega Vettel, dok je u Rusiji to učinio Hamilton, kojeg je VSC stavio u najbolju poziciju da dođe do trijumfa.

Monežanin vjeruje da će Ferrari i u Japanu biti konkurentan, s obzirom na njihovu formu na stazama na kojima snaga motora igra važnu ulogu, ali i zbog poboljšanja na stazama sa visokim razinama downforcea.

„Bili smo brzi u Singaporeu, bili smo brzi u Monzi, a obe staze su potpuno različite,“ kaže Leclerc. „To pokazuje da napredujemo, tako da nema razloga zbog kojeg bi bili jako spori u Japanu. Ali to ne znači da ćemo imati lak posao. Siguran sam da će Mercedes i Red Bull ovdje biti jako brzi.“

Red Bull nije uspio ostvariti pobjedu ni u jednoj utrci od početka drugog dijela sezone, a najbolji rezultat od ljetne pauze im je Verstappenovo treće mjesto u Singapuru. Zbog Ferrarijevog napredka je austrijska momčad skliznula na treće mjesto u jakosnom poretku, iza Ferrarija i Mercedesa.

No, Verstappen je optimističan da se Red Bull može vratiti u formu u kojoj su bili prije ljetne pauze, ako u Suzuki uspiju pronaći kompromis za Hondin nedostatak snage i svoj setup s nešto više downforcea, koji bi ih trebao ‘kažnjavati’ u brzim dijelovima staze.

„Očekujem da ćemo imati jak vikend, ali tamo (Suzuka) opet ima dugih pravaca i bez DRS-a mogu biti bolni. Očekujem da će obe momčadi biti brze. Mercedes više u prvom sektoru, a Ferrari prema trećem sektoru. Tako je bilo tokom cijele godine i samo se nadam da ćemo pronaći dobar setup. Nisam previše zabrinut.“