Charles Leclerc kaže da neće dopustiti da borba između njega i Sebastiana Vettela našteti interesu njihovom timu.


Vozački tandem Leclerc – Vettel je u posljednjih nekoliko utrka je ‘stvorio’ veliku napetost u timu iz Maranella, te se pojavila bojazan da njihovo suparništvo poprimi ozbiljne posljedice.

Prošle sedmice je motorsportski direktor F1 Ross Brawn izjavio da se šef Ferrarija Mattia Binotto suočio s ‘potencijalno eksplozivnim’ situacijom između svojih vozača.

Međutim, Leclerc tvrdi da iako želi pobijediti Vettela i obrnuto njihova borba ne može ići do ‘kraja’, jer interesi ekipe imaju prioritet.

„Želim da pobijedim Seba i Seb želi mene pobijediti, ali interesi tima u potpunosti imaju prioritet. Uvijek je potreban kompromis,“ kaže Leclerc.

21-godišnjak dodaje kako je tijekom vožnje potpuno svjestan odgovornosti za svakog člana ekipe koji mu je pomogao dizajnirati bolid i da ih ne može ‘izdati’.

„Kad se nađete u (poziciji) borbi da se borite sa svojim timskim kolegom, razmislite o tome i spoznate da to što radite ovisi o rezultatima rada hiljadu ljudi. Ako se borim sa Sebom, to je aspekt koji imam na umu i ne možete riskirati.“

Ali, svjestan je važnosti da se pobijedi timski kolega, pa je toliko željan da svoju prvu sezonu za Ferrari završi ispred Vettela.

„Vaš timski kolega je jedini koji ima isti bolid i uvijek će to činiti. Moj cilj je, a mislim da je to svakom vozaču, jest biti ispred svog timskog kolege,“ pojašnjava on.

Monežanin se dotakao Singapura, gdje je putem radio veze rekao da situacija nije u redu – ali isto tako kaže da to nije stvar politike, već strašću za pobjedom.

„Nisam bio u pravu i ne bojim se to priznati. U Singapuru smo bili prvi i drugi, ali s adrealinom sam malo pretjerao.“

„Ujutro kad ustanem, razmišljam o pobjedi. Kad uvečer krenem u krevet, razmišljam o pobjedi. Kad sam u bolidu, mogu samo razmišljati o pobjedi. S adrenalinom u Singapuru, razgovarao sam kad to nije bilo potrebno.“

Leclerc vjeruje da je veliki iskorak koje je Ferrari napravio sa bolidom nakon ljetne pauze, plod zajedničkog rada sa Vettelom davajući korisne povratne informacije oko ponašanja bolida – ali i da su svi bili iznenađeni takvim iskorakom.

„Svi smo bili iznenađeni kada smo vidjeli veliki iskorak koji smo napravili na nedavnim utrkama. Tim u Maranellu je odradio nevjerovatan posao,“ zadovoljno je izgovorio.

„U Monzi smo imali novu pogonsku jedinicu (treća specifikacija) koja je potvrdila sjajan posao. Aerodinamični paket donesen u Singapur je pružio sjajne rezultate – čak je nadmašio očekivanja.“

„To je rezultat rada obavljenog u dobrom okruženju koje imamo unutar tima. Sa Sebom (Vettel) dijelimo sve važne informacije i to je važan element,“ rekao je Charles Leclerc.