Šef Ferrarija, Mattia Binotto kaže da njihov motor ima manjak od 20 KS u usporedbi sa Mercedesovom pogonskom jedinicom, ali taj nedostatak će nadoknaditi novi motor.

Na prošloj utrci koja se vozila za Veliku nagradu Italije u Monzi, Ferrarijev najveći konkurent – McLaren – je odnio duplu pobjedu.

Ekipa iz Wokinga, koja vodi borbu sa talijanskom momčadi za treće mjesto u prvenstvu konstruktora se ponovo vratila na tu poziciju, a njihova prednost nakon sjajnog rezultata iznosi 13,5 bodova.

Šef Ferrarija jasno zna da je nihova pogonska jedinica slabija od McLarenove, koji ispod svoje šasije ima Mercedesovu pogonsku jedinicu.

Taj će se nedostatak barem djelomično nadoknaditi nadogradnjom, za koju se inženjeri nadaju da će dodati deset do petnaest KS. Slijedeće godine će se koristiti potpuno novi motor, a prema Binottu, njegov razvoj napreduje.

“Ostvarujemo napredak u razvoju za 2022. godinu,” uvjerava Binotto.

“Sada je vrijeme kada obično definirate geometriju šasije i cjelokupni koncept, koji uključuje ovjes i hlađenje. Već smo prilično daleko u smislu koncepta bolida. Međutim, rad će se naravno nastaviti na aerodinamici i pogonskoj jedinici,”dodao je.

“Slijedeće godine ćemo koristiti potpuno novu pogonsku jedinicu u smislu koncepta i dizajna motora. Važno je da s tim ostvarimo najbolji mogući napredak jer, kao što sam rekao, imamo deficit kada su u pitanju performanse pogonskih jedinica.”

“Cilj je nadoknaditi ovaj nedostatak, a mi na odgovarajući način radimo na motoru,” jasan je Mattia Binotto.

Ferrari je protekle sedmice izišao na stazu u Imolu kako bi izvršio određena testiranja na SF71H bolidu, a to je sve usko povezano sa aerodinamikom i pogonskom jedinicom. Talijansti tim se priprema da uvede potpuno novi motor za ovu godinu, kako bi uspjeli ostvariti konkurentnost sa ostalim pogonskim jedinicama (Mercedes, Honda) i biti mnogo jači na stazama koje upravo traže snagu motora.