Toto Wolff kaže da incident koji je napravio Valtteri Bottas u prvom zavoju VN Mađarske neće imati utjecaja na Mercedesovu odluku vozača za sezonu 2022. godine.

Mercedes trenutno razmišlja hoće li nastaviti s Bottasom kao timskim kolegom Lewisu Hamiltonu za slijedeću sezonu, ili će u seniorsku momčad promovirati mlađeg vozača, Georgea Russella.

Russell je dio Mercedesovog programa za mlade vozače od 2017. godine, a impresionirao je u F1 otkad je debitirao s Williamsom 2019. Prve je bodove za momčad je osvojio u Mađarskoj prošlog vikenda, zauzevši osmo mjesto.

Britančevom rezultatu pomogla su dva sudara u prvom zavoju Hungaroringa u kojima je sudjelovalo sedam bolida, a to je sve krenulo od Bottasa.

Vozač Mercedesa je krivo procijenio mjesto kočenja pa se direktno zabio u zadnji dio Norrisovog bolida, čiji je McLaren tada uletio u Red Bull, Maxa Verstappena.

Greška je izazvala kritike Norrisa, koji je rekao da očekuje bolje od najboljih vozača F1. Bottas se izvinuo i preuzeo punu krivnju za incident, a dobio je kaznu od pet mjesta za Veliku nagradu Belgije.

Međutim, šef Mercedesa jasno je rekao da Bottasova pogreška neće utjecati na odluku vozača koju će tim donijeti za 2022. godinu.

„Ne, greška je bila nažalost s velikim posljedicama,“ rekao je Wolff.                                             

„Zatvorila su ga dva bolida ispred, izgubio je kompletan downforce, a onda je već bilo prekasno. To uopće ne utječe na odluku,“ dodao je šef Srebrnih strijela.

Očekuje se da će Mercedes donijeti odluku između Bottasa i Russella tijekom ljetne stanke, te će biti prvi veliki domino efekt koji će pasti na tržište vozača za slijedeću godinu.

Bottas se osjećao razočarano nakon svog trećeg odustajanju u sezoni 2021., sudarivši se s Russellom u Imoli, kao i problem u Monaku koji ga je snašao zbog otkaza matice točka.

Finac je četvrti u prvenstvu vozača, 87 bodova iza svog timskog kolege Lewisa Hamiltona, a ove godine nije uspio pobijediti u utrci.

Bottas je priznao da dosadašnja sezona „nije prošla kako treba“, ali je vjerovao da je napredovao u posljednjim utrkama prije incidenta u Mađarskoj.

„Barem u posljednjih nekoliko utrka, čini se da je bilo pomalo pozitivno osvajajući nekoliko postolja i više bodova. Ali sada imam tri odustajanja, što je dosta izgubljenih bodova, tako da nije sjajno. Ali ima još više od pola sezone do kraja utrka – nastavljamo dalje,“ rekao je Bottas.