Šef McLarena, Andreas Seidl se ne slaže sa šefom Ferrarija, Mattiom Binottom i šefom Red Bulla po pitanju incidenata koji su se nedavno dogodili smatrajući da je trošak sudara dio igre.

Na utrci koje značila završetak prvog dijela sezone, koja se vozila na Hungaroringu, došlo je oštećenja nekoliko bolida koji su zbog nastale štete morali odustati iz utrke za Veliku nagradu Mađarske.

Lavinu sudara je pokrenuo vozač Mercedesa, Valtteri Bottas, koji se direktno zabio u Landa Norrisa – Norris u Maxa Verstappena. U tom incidentu je Sergio Perez također nastradao, Charles Leclerc je doživio istu sudbinu kao i Meksikanac.

Nakon toga se oglasio Christian Horner izjavivši da njihovi troškovi premašuju dozvoljenu granicu budžeta jer pretrpljeni incidenti zahtijevaju popravke koje nisu nimalo jeftine.

S druge strane, Mattia Binotto je također kritizirao nesmotrenost vozača koji izazivaju incidente, a dodao je da vozač koji skrivi incident, njegova ekipa bi trebala platiti troškove popravke bolida.

Iako su oba McLarenova bolida pretrpjela štete – Lando Norris nije mogao nastaviti sa utrkom, a Ricciardov bolid je bio skrpljen za nastavak – šef ekipe iz Wokinga smatra da su troškovi sudara dio igre.

„Pretpostavljajući da su ovi incidenti dio pravila igre, naša je dužnost upravljati budžetom uzimajući ga u obzir,“ kaže Seidl, koji prihvata troškove zamjene polomljenih dijelova na svoja dva bolida – od kojih su neki bili novi i predstavljali su aerodinamičku evoluciju koje je McLaren donio u Mađarsku.

„Ne namjeravam ići u smjeru koji je postavio Christian Horner niti spominjati ograničenje budžeta u svakoj rečenici ili jadkovati na svakom koraku kako ti incidenti kažnjavaju finansije, a time i buduću konkurentnost,“ dodao je.

Naravno, to znači dodatni posao prije Velike nagrade Belgije, bez obzira na vrijeme jer postoji period za vrijeme ljetne stanke kada tvornice moraju u potpunosti biti zatvorene – bez mogućnosti popravki.

„Bit će izazov da proizvedemo dovoljan broj dijelova za Spa, ali u tvornici imamo dobar tim za proizvodnju i inženjering – sigurno ćemo biti spremni,“ smatra Andreas Seidl.