Sebastian Vettel je mišljenja da bi Ferrarijeva odluka da utrku startaju na soft gumama mogla napraviti razliku. Nijemac ističe da je možda mogao osvojiti pole position.


Vozač Ferrarija je u jučerašnjim kvalifikacijama na Interlagosu zauzeo drugu startnu poziciju—prošle godine je također bio drugi, a na startu je odmah pretekao tada osvajača pole positiona Valtterija Bottasa.

U današnjoj utrci će ispred sebe imati Lewisa Hamiltona, a dotakao se odluke svoje momčadi da startaju na soft gumama. Ferrari je naime nakon izlaznih krugova odmah pozvao Vettela i Raikkonena u boks, te su ih sa supersofta prebacili na soft, što bi im moglo donijeti veliku stratešku prednost na Interlagosu.

„Generalno sam jako sretan jer smo pronašli dobar setup i dobar balans bolida. Vidjet ćemo—startamo na drugačijim gumama od ostalih, možda će to napraviti razliku,“ rekao je Vettel.

„Gume bi mogle biti krucijalan faktor u utrci, a mi ćemo startati na komponenti guma na kojoj bi većina željela startati, ali moram reći da je bilo teško kvalificirati se na njima, jer su uslovi bili komplicirani. Nije bilo mokro, ali je padala kiša. Sretan sam što sam mogao proći u Q3 na toj komponenti guma. Imat ćemo drugačije gume i vidjet ćemo u utrci jesmo li donijeli dobru odluku.“

Vettel je istakao da je možda mogao doći do pole positiona. Nijemac je imao najbrži prvi sektor, ali je pogriješio u osmom zavoju, zbog čega se morao zadovoljiti drugim mjestom.

„Kvalifikacije su bile zabavne, staza je bila dobra i bilo je jako tijesno. Jako dobro sam započeo svoj posljednji krug, ali sam pretjerao u drugom sektoru. Blokirao sam točkove i izgubio sam ritam. Pokušao sam nešto posebno u posljednjem zavoju, ali nije uspjelo,“ dodao je vozač Ferrarija.

Kimi Raikkonen, Vettelov timski kolega, u utrku kreće sa četvrtog mjesta, a i on će kao i Vettel na startu imati soft gume. Finac je također prokomentirao tu Ferrarijevu odluku.

„Uslovi u Q2 su bili škakljivi, postojala je opasnost kiše, ali odlučili smo se na soft gume, kako bi pokušali startati utrku na toj komponenti i upalilo je. Mislimo da je to najbolja opcija, ali vidjet ćemo—mnogo toga se može desiti u utrci,“ dodao je Kimi.