Lewis Hamilton je pobjednik pretposljednje utrke sezone, VN Brazila, te je pobjedom na Interlagosu potvrdio nastavak Mercedesove dominacije i petu uzastopnu dvostruku krunu. Time se njemačka momčad izjednačila sa Ferrarijem i postali su tek druga momčad u F1 historiji sa 5 uzastopnih konstruktorskih titula. 

Drugo mjesto pripalo je danas sjajnom Maxu Verstappenu, koji je u utrku krenuo sa petog mjesta. Redom je na stazi prestizao Raikkonena, Vettela, Bottasa, a zatim i Hamiltona za vodstvo utrke. Nizozemac je bio na putu ka svojoj drugoj uzastopnoj pobjedi, ali onda Ocon radi veliku glupost, pokušava se vratiti u krug sa vodećima i prilikom toga dolazi do kontakta između njega i Verstappena. Verstappen se izvrtio i izgubio vodstvo, a time vjerovatno i pobjedu. Treće mjesto i posljednje mjesto na posljednjoj stepenici pobjedničkog postolja pripalo je Kimiju Raikkonenu.


Priča utrke:

Start je, ako izuzmemo dodir Ericssona i Magnussena, prošao bez većih incidenata. Lewis Hamilton je zadržao vodeću poziciju, dok je Valtteri Bottas iskoristio prednost supersoft guma u odnosu na Vettelov soft, te je pretekao Nijemca u prvom zavoju. Raikkonen je izgubio poziciju od Verstappena, ali ju je vratio na narednom pravcu. No, Verstappen nije odustajao te je ubrzo ponovo prošao Finca za treće mjesto.

 

 

Vettel se nastavio mučiti i pogriješio je na kočenju poslije prvog pravca, što je Raikkonen iskoristio da prođe svog timskog kolegu, a prethodno ga je na kočenju za prvi zavoj prestigao Verstappen. Daniel Ricciardo je u međuvremenu jako brzo riješio vozače iz sredine poretka, te se približio dvojici Ferrarija. Uvodni dio utrke je u potpunosti pripao vozačima Red Bulla. Verstappen je nastavio sa odličnim tempom te je nakon nekoliko pokušaja prošao Bottasa za drugo mjesto u desetom krugu sa DRS-om na kočenju za prvi zavoj. Verstappen je nastavio voziti dobra vremena i smanjivao je zaostatak za vodećim Hamiltonom.

 

Bottas je potom bio pod ogromnim pritiskom Raikkonena, koji je napao svog sunarodnjaka u Mercedesu na kraju prvog sektora, ali se Bottas uspješno odbranio. Bottas je bio drastično sporiji od Hamiltona i Verstappena, te je već imao osjetan zaostatak za ovom dvojicom. Finac je pak nastavio držati dva Ferrarija iza sebe.

 

 

Dvojac Ferrarija se u početku utrke mučio sa tempom i gripom, ali kada su svoje soft gume doveli u optimalni radni raspon, počeli su voziti jednaka vremena kao vodeći. No, Bottas ih je dosta zadržavao. Raikkonen je u 16. krugu ponovo napao Bottasa, ali se ovaj branio svom snagom. Bottas je u tim momentima zaostajao šest sekundi za drugoplasiranim Verstappenom.

Bottas u 19. krugu odlazi na promjenu guma, te sa supersofta prelazi na medium. Verstappen je tada postavio najbrži krug utrke i nastavio je juriti Hamiltona, koji je prijavljivao probleme sa gumama. Krug nakon Bottasa, Hamilton također ide u boks, čime Verstappen preuzima vodstvo utrke. Bottas se na stazu vratio na devetom mjestu, dok se Hamilton vratio na sedmom mjestu na stazu.

Verstappen je nastavio sa brzim vremenima i držao je dva Ferrarija 7.7 sekundi iza sebe. Raikkonen je pratio njegov tempo, ali je Vettel imao lošiji tempo od obojice. Raikkonen je nastavio voziti brže od Vettela, kojeg je sustizao i Ricciardo. Vettel u 28. krugu odlazi na promjenu guma i sa soft guma prelazi na medium. Nijemac se na stazu vratio iza Magnussena na deveto mjesto. Čim je Vettel otišao u boks, Ricciardo je postavio najbrže vrijeme. Verstappen je s druge strane vozio jako dobro i oko sekunde po krugu je bio brži od Hamiltona. Red Bullovi su bili brzi i imali su sjajnu potrošnju guma, te su jako dugo mogli voziti na supersoftu.

 

 

Vettel se nakon izlaska iz boksa riješio Magnussena i Grosjeana te je stizao Bottasa. Hamilton je prijavljivao probleme sa gumama, dok je Verstappen nastavio voziti impresivna vremena na supersoftu. U 33. krugu je Kimi Raikkonen otišao na svoju promjenu guma, te je izgubio mjesto od svog timskog kolege Vettela, kao i Valtterija Bottasa. Finac se na sazu vratio na sedmom mjestu. Bottas, Vettel i Raikkonen su ponovo bili jedan iza drugog kao i na samom početku utrke. Nakon Ericssona, Nico Hulkenberg je u 34. krugu postao drugi vozač koji je odustao.

 

 

Krug kasnije, dolazi do timskih naredbi u Ferrariju, te Vettel propušta Raikkonena, kako bi ovaj pokušao preteći Bottasa. U 36. krugu Verstappen konačno odlazi u boks i sa supersoft guma prelazi na soft. Vodeće mjesto u tom trenutku je preuzeo Ricciardo, koji je vozio jednako brza vremena na istrošenom supersoftu kao Hamilton na relativno novom mediumu. Verstappen je nastavio sa postavljanjem najbržih krugova i približavao se Hamiltonu. U 39. krugu se Verstappen zalijepio na menjač Hamiltonu i u 40. krugu na pravcu prolazi Britanca za vodstvo. Ricciardo je u međuvremenu otišao u boks i na stazu se vratio na šesto mjesto.  Verstappen je unutar jednog kruga pobjegao Hamiltonu na 1.7 sekundi.

 

Raikkonen je i dalje bio iza Bottasa. Vettel iza njega je bio pod ogromnim pritiskom Ricciarda, koji je vozio 1.3 sekunde brža vremena od vozača Ferrarija. Vettel se odbranio od Ricciarda na kočenju za prvi zavoj. Raikkonen je konačno pretekao Bottasa, ali ispred njih se dešavala prava drama. Ocon se pokušao vratiti u krug sa vodećima i napao je Verstappena, te je došlo do dodira u Senna S kombinaciji između njih dvojice. Verstappen se izvrtio i izgubio je vodeću poziciju-Ocon je napravio medvjeđu uslugu Hamiltonu, koji je preuzeo vodstvo!

 

Iza njih, Ricciardo nakon par krugova pokušaja i Vettelove dobre odbrambene vožnje prolazi ispred Nijemca na kočenju za prvi zavoj. Nakon što je prošao Vettela, Ricciardo je jurio Bottasa, kojem se u 50. krugu zalijepio za mjenjač. Verstappen je ponovo počeo sustizati Hamiltona. U međuvremenu, Sebastian Vettel u 54. krugu po drugi put na današnjoj utrci odlazi u boks. Niemac je sa šeste pozicije pao na sedmu-odmah iza svog budućeg timskog kolege Charlesa Leclerca.  Hamilton je ponovo imao problema sa gumama, a osim toga na raspolaganju nije imao punu snagu motora, te su mu iz momčadi javljali kako “žele sačuvati” tu pogonsku jedinicu.

Ocon je u 58. krugu dobio kaznu od 10 sekundi stajanja u boksu zbog izazivanja sudara sa Verstappenom. Francuz je napravio bespotreban incident i nije imao šta tražiti na tom mjestu. Krug kasnije je odradio svoju kaznu. U istom krugu Ricciardo konačno prolazi Bottasa i penje se na četvrto mjesto, a Finac je u narednom krugu otišao na promjenu guma.

Verstappen je nastavio sustizati Hamiltona, te je sa pet sekundi smanjio zaostatak na 2.5 sekunde. U 66. krugu je Britanac dosta vremena izgubio iza Alonsa i Strolla, koji su zaostajali za cijeli krug, ali koji su vodili borbu za 17. mjesto. To je omogućilo Nizozemcu da se približi na 1.9 sekundi zaostatka.

Ricciardo je nastavio voziti brza vremena i nakon što je prestigao Bottasa, sustizao je Raikkonena, kojem se 4 kruga pred kraj utrke zalijepio za mjenjač. Razmak između Verstappena i Hamiltona je zbog zaostalih vozača za cijeli krug varirao. No, Verstappen nije uspio do kraja zaprijetiti Hamiltonu, te je Britanac odnio pobjedu.

Hamilton je svojom 72. pobjedom donio Mercedesu petu uzastopnu dvostruku krunu, a njemačka momčad se petom konstruktorskom titulom izjednačila sa Ferrarijem kao tek druga momčad u historiji Formule 1 kojom je to uspjelo za rukom.


Konačan poredak utrke: