Šef Alpinea Otmar Szafnauer je dao svoje mišljenje o Fernandu Alonsu nakon što je s njim proveo nekoliko utrka u tekućoj sezoni. Od dvostrukog prvaka Formule 1 ističe sposobnost prilagođavanja, njegov način motivisanja momčadi i brzo shvatanje potrebnih stvari.

Otmar Szafnauer je radio sa prvacima kao što su Jacques Villeneuve i Sebastian Vettel. U februaru mjesecu, zvanično je postao novi šef francuske momčadi.  

Nakon provedenih dva-tri mjeseca, Otmar ističe da je dvostruki svjetski prvak jedan od najboljih vozača sa kojim je radio u svojoj karijeri na gridu premier klase.

Iznad svega, ističe Španjolčevu  sposobnost učenja i prilagođavanja te korisnost njegovih komentara kada su u pitanju konfiguracije bolida.

„On je na vrhu, među najboljima sa kojima sam radio. Jako je brz kada je u pitanju proučavanje staze, davanje povratnih informacija i prilagođavanje različitim okolnostima i različitim situacijama na stazi,“ rekao je Szafnauer.

Šef francuske momčadi dodaje kao ga Alonso na neki način podsjeća na četverostrukog prvaka Sebastiana Vettela, iako ističe da su načini motivacije kod svakog vozača različiti.

„Također on je (Alonso) impresivan takmičar, kao i neki drugi sa kojim sam radio: ne ostavlja stvari neriješene. On želi svaku milisekundu performansi koju mi i on možemo izvući iz bolida, a to je zato što ako radite te stvari, imat ćete bolje šanse na stazi. Po tome je vrlo sličan Sebastianu,“ dodao je.

Otmar smatra da Alonso motiviše ljude oko sebe na drugačiji način od Vettela, ali i pojašnjava da svako ima svoju ličnost i tehniku.

„Mislim da on motiviše ljude na drugačiji način od Seba (Vettel), ali svako ima svoju ličnost i tehniku. Sve dok ostavimo po strani krivnju i jednostvno radimo na problemu, te zajednički rješavamo problem: to je ono o čemu se zapravo radi,“ zaključio je Szafnauer