Red Bullov šef Christian Horner očekuje još jednu ‘žestoku’ bitku sa Ferrarijem na VN Španije, za koju obe ekipe pripremaju značajne nadogradnje bolida.

Christian Horner kaže da će utrka u Barceloni biti ‘potpno novi izazov’ za Red Bull zbog Ferrarijeve prednosti u zavojima. Nakon prvih 5 utrka sezone, Ferrari ima 6 bodova prednosti u poretku konstruktora, dok je Charles Leclerc 19 bodova ispred Maxa Verstappena u poretku vozača.

Leclerc je pobjeđivao u Bahreinu i Australiji, gdje je Verstappen odustajao zbog problema sa bolidom, dok je Verstappen pobjeđivao u Saudijskoj Arabiji, Imoli i Miamiju. Red Bullov šef je u najavi za VN Španije rekao da očekuje da će utrka u Barceloni biti ‘potpuno novi izazov’ za njegovu ekipu zbog prirode staze.

„Jako je tijesno. Barcelona će biti potpuno novi izazov zbog brzih zavoja, a jako dobro znamo da je Ferrari jak u tom području,“ rekao je Horner.

Ferrari će u Španiju donijeti prve velike nadogradnje za svoj bolid ove sezone, dok Red Bull sprema daljna smanjenja težine bolida. Ferrari je od početka sezone bio bolji od Red Bulla u zavojima, dok je Red Bull maksimalno koristio svoju prednost na pravcima. To je ponovo bilo evidentno u prošloj utrci u Miamiju, gdje je Verstappen bez većih problema prestigao a onda i zadržao Leclerca iza sebe.

„Mislim da smo jednostavno imali dovoljnu brzinu na pravcu da se odbranimo: izabrali smo pravi balans u smislu postavki bolida (downfore) i brzine na pravcu.“

Horner je pojasnio zašto je Red Bull ove sezone toliko dobar na pravcima:

„Setup kojeg koristimo ove godine je potpuno drugačiji. Bolidi nisu nagnuti (nagib podnice), tako da smo razvili bolid koji ima dobru brzinu na pravcu, što smo vidjeli na gotovo svakoj utrci ove godine,“ rekao je Horner.