Racing Point je dobio opomenu sudija nakon VN 70. godišnjice Formule 1 jer su nastavili koristiti kontroverzne usisnike za hlađenje kočnica, zbog kojih im je oduzeto 15 konstruktorskih bodova i koji su proglašeni ilegalnim.

FIA je uoči druge utrke na Silverstoneu prihvatila protest Renaulta protiv Racing Pointovih zadnjih usisnika za hlađenje kočnica, te su kaznili ekipu zbog kršenja sportskog pravilnika. Zbog toga ih je FIA kaznila sa oduzimanjem 15 konstruktorskih bodova i novčanom kaznom od 400 000 € jer je usisnike dizajnirao Mercedes a ne Racing Point.

Nakon VN 70. godišnjice Formule 1 je FIA zabilježila da je Racing Point ponovo koristio sporni dizajn usisnika čime su ponovo prekršili pravila. Predstavnik tima je pozvan na razgovor sa sudijama, te je ekipa dobila još jednu opomenu—što će biti slučaj na svakoj utrci na kojoj ih budu koristili.

Upravo ovo je razlog negodovanja ekipa koje ne razumiju zašto je Racing Pointu dozvoljeno da nastavi koristiti sporne usisnike za hlađenje kočnica, iako je taj dizajn proglašen ilegalnim. Racing Point je kažnjen oduzimanjem bodova samo za VN Štajerske, dok su za ostale utrke dobili opomenu. Zbog toga su Ferrari, Renault, McLaren i Williams najavili tužbu protiv odluke sudija.