Ferrari ima velikih problema sa potrošnjom guma u utrci, a od VN Austrije je Red Bull brža od talijanske momčadi nedjeljom, jer Bikovi uspjevaju bolje izbalansirati bolid— jer potrošnja guma ‘ubija’ Ferrari u utrci.


Mercedes je u kvalifikacijama na Silverstoneu zauzeo prvi startni red, ali njihova nadmoć je došla do izražaja tek u utrci. Srebrne strijele su u jednom brzom krugu bile 0,079s brže od Ferrarija i 0,183s od Red Bulla. U nedjelju su bili dominantni i ligu iznad svojih protivnika.

Lewis Hamilton je u posljednjem krugu na 32 kruga starim hard gumama postavio najbrži krug utrke. Leclercov najbolji krug je bio 2,175 sekundi sporiji od Hamiltonovog, a Gaslyev 1,944 sekunde. Hamilton je pobijedio 30 sekundi ispred Leclerca, koji je završio treći i 34,7 ispred četvrtoplasiranog Gaslya.

Evidentno je da su se Ferrari i Red Bull približili Mercedesu, ali opet nedovoljno da bi im bili konstantna prijetnja. Za to im je potrebna konfiguracija staze, asfalt, posebne okolnosti kao vrući uvjeti u Austriji kada je Mercedes imao problema sa pregrijavanjem i nije mogao koristiti punu snagu motora.

Iako su Ferrari i Red Bull bili blizu Mercedesu u kvalifikacijama, njemačka momčad je dominirala nedjeljnom utrkom. Srebrne strijele su u simulaciji utrke koju su odradili na drugom slobodnom treningu imale problema sa potrošnjom prednje lijeve gume, zbog čega su žrtvovali brzinu u jednom krugu, kako bi zaštitili prednje gume.

Ferrari je od VN Austrije po trkaćem tempu treća najbrža momčad.

Za razliku od Barcelone i Paul Ricarda, stazama sličnih karakteristika Silverstoneu, Ferrari i Red Bull su u posljednjem sektoru, koji se na sve 3 staze sastoji od sporih zavoja, bili samo 2 desetinke sporiji—što je odlično postignuće s obzirom da je njemačka momčad dominantna u sporim zavojima—u Barceloni i Paul Ricardu su bili oko pola sekunde brži u kombinacijama sporih zavoja u zadnjem sektoru.

Vrijeme vožnje punim gasom na Silverstoneu raste iz godine u godinu. Od 5 891 metara, koliko je staza duga, vozači punim gasom voze 4 595 metara. Mnogi zavoji više nisu zavoji: Abbey, Farm, Woodcote, Copse—sve to vozači prolaze bez pomicanja desne noge s gasa. Mercedesu je ostalo manje zavoja kako bi izgradili svoju prednost downforceom.

Mercedes je bio dominantan u dijelu staze kroz Maggotts, Becketts i Chapel, te kroz Stowe zavoj i Vale šikanu (kraj 2. i početak 3. sektora). U tom odsječku staze je downforce odlučujući faktor i određuje koliko će bolid proklizavati. U jednom krugu s tim možete živjeti, ali u dužim dionicama ne—zbog toga je Mercedes bio tako dominatan u utrci.

Ferrarija je potrošnja guma u utrci ‘ubijala’. U jednom krugu su ‘crveni’ najveći protivnik Srebrnim strijelama zbog svog jako snažnog kvalifikacijskog režima rada motora, ali trkaći tempo im je loš. Od VN Austrije je Red Bull druga najbrža momčad u utrci.

Red Bull je i u Silverstoneu i na Red Bull Ringu imao bolji trkaći tempo od Ferrarija

„Prestigli su nas jer je njihov bolid nježniji prema gumama,“ rekao je šef Ferrarija Mattia Binotto.

Red Bull je za razliku od Ferrarija uspio bolje izbalansirati bolid, što znači manje proklizavanja i manje opterećenja na gume. Novo prednje krilo predstavljeno u Austriji zajedno s aero paketom predstavljenim u Francuskoj donosi naprijed više downforcea bez uznemiravanja stražnjeg kraja.

Ferrari s druge strane traži više downforcea na prednjem ovjesu. U Silverstoneu nisu uspjeli izbalansirati bolid. Na treninzima su imali velikih problema sa potrošnjom prednjih guma, zbog čega su za kvalifikacije u utrku napravili ‘mehaničke’ promjene—prednji ovjes je ‘mekše’ postavljen, što je dovelo u red potrošnju prednjih guma, ali je ovom promjenom zadnji kraj postao nemiran. Zbog toga su kao i u Austriji imali problema sa pregrijavanjem stražnjih guma i njihovom potrošnjom. U prvom dijelu utrke zbog punog spremnika goriva zadnji kraj bude miran i balans je dobar, ali Ferrarijevi problemi započinju u drugom dijelu utrke kada je bolid lakši—balans bude promećen, a zbog razlike u downforceu između prednjeg i zadnjeg kraja bolida, gume se počnu pregrijavati i započinje proklizavanje i njihova povećana potrošnja. U jednom krugu se to ‘zamaskira’, ali u utrci pati trkaći tempo.


Leclerc: Ferrari stvarno mora poraditi na trkaćem tempu

Charles Leclerc, koji je na Silverstoneu završio treći, upozorava da Mercedes i Red Bull sada imaju superioran trkaći tempo u odnosu na Ferrari i da njegova momčad mora poraditi na tom području.

„Stvarno moramo poraditi na svom trkaćem tempu,“ kaže Leclerc. „Red Bull i Mercedes imaju jači trkaći tempo—Red Bull pogotovo, Mercedes je brži od nas svugdje. Red Bull bolje čuva gume, tako da moramo poraditi na tome, moramo to shvatiti i poboljšati.“