Formula 1 se priprema za slučaj da se kvalifikacije zbog najavljenog olujnog vremena ne budu mogle voziti, te bi se, ako se to desi, startni grid za nedjeljnu utrku formirao na odnosu poretka drugog slobodnog treninga.

Trenutne prognoze predviđaju olujno vrijeme i obilne pljuskove za subotu, što bi moglo dovesti do otkazivanja trećeg slobodnog treninga i kvalifikacija za VN Štajerske.

Direktor utrka Michael Masi je danas ujutro poslao dopis svim ekipama o tome šta će se poduzeti u slučaju da nevrijeme omete održavanje kvalifikacija. Rekao je da će se menadžment Formule 1 truditi da se kvalifikacije održe u subotu, a ako to ne bude moguće, prva opcija je da se voze u nedjelju ujutro prije utrke.

Međutim, ako se uslovi ne poprave i u nedjelju ujutro, poredak drugog slobodnog treninga bi mogao formirati startni grid za nedjeljnu utrku. Neki timovi su tokom treninga svoje vozače upozoravali da podignu tempo i osiguraju bolju startnu poziciju u slučaju da rezultat drugog treninga formira grid za nedjelju.

Šef McLarena Andreas Seidl je komentirao ovu situaciju:

„Već smo skupili podatke od direktora utrke, dao nam je upozorenje da postoji rizik da se sutra neće ništa održati (3. trening i kvalifikacije) zbog grmljavine i jakih pljuskova.“

„Opcije su još uvijek otvorene, da budu kvalifikacije u nedjlelju ujutro—ili u najgorem slučaju da se drugi trening računa kao kvalifikacije. To je nešto što moramo motriti danas kako bismo odlučili na koji način da se nosimo s tim.“

Poredak drugog slobodnog treninga za VN Štajerske: