Talijanska inačica poznatog i pouzdanog portala Motorsport.com prenosi da je Mercedesov novi bolid za 2020. na testnim stolovima ostvario bolje rezultate nego što su njihovi inžinjeri predviđali na početku projekta.


Formula 1 je u stanju hibernacije, ali momčadi u svojim tvornicama rade punom parom na novim bolidima za 2020. Uz to dolaze i glasine po pitanju njihovih novih uzdanica. Talijanska inačica pouzdanog portala Motorsport.com donosi informacije o Mercedesovom W11, a navodno je novi bolid na testnim stolovima ostvario bolje rezultate od očekivanih:

„Mercedes je došao do podataka koji su viši od projektom predviđenih parametara, koje je postavio tehnički direktor James Allison.“

Što se tiče šasije, ranije smo pisali da će Mercedes ‘kopirati’ Ferrarijev pristup dizajnu bočnih stranica i bočnih usisnika/hladnjaka. W11 će biti „snažna evolucija“ svog prethodnika, a Mercedes se za podignute bočne stranice i hladnjake odlučio iz slijedećih razloga:

Prvi je svakako smanjivanje otpora zraka, a drugi je poboljšanje hlađena pogonske jedinice. Motorsport dalje piše:

„Tehničari Andya Cowella računaju na vraćanje prevlasti sa motorom nakon što je Ferrari 2019. nesumnjivo imao snažniji motor. Novi sistem hlađenja bi trebao osigurati novi Mercedesov motor od problema sa pouzdanosti koji su se prošle godine pojavljivali više puta,” piše talijanska inačica Motorsporta.

Hlađenje je bilo jedno od boljki prošlogodišnjeg bolida, pa su recimo na nekim utrkama Hamilton i Bottas morati voziti sa reduciranom snagom motora. Najbolji primjer je VN Austrije, gdje je Mercedes bio daleko od konkurenata Red Bulla i Ferrarija. Već tokom prošle sezone je Mercedes radio promjene sistema za hlađenje, što je popravilo stanje, ali su preko zime dodatno poradili na ovom području.

Mercedes je navodno angažirao novog njemačkog inžinjera koji je specijaliziran u oblasti novih materijala i hemije. On je identificirao slabe tačke Mercedesovog prošlogodišnjeg bolida i pomogao je u promjeni operacijskih parametara pogonske jedinice, koja je na testnim stolovima pokazala novu razinu konkurentnosti.