Charles Leclerc vjeruje da će Ferrariju pomoći niži plasman u poretku konstruktora jer će zbog novih ‘aero-hendikep pravila’ imati više vremena u zračnom tunelu.

FIA je usvojila nova pravila po kojima će ekipe koje završe niže u poretku imati više vremena u zračnom tunelu za razvoj bolida za 2022. godinu kada će doći do velike promjene tehničkog i sportskog pravilnika.

Ferrari je trenutno šesti u poretku konstruktora, a ako bi ovako i završili sezonu, talijanska ekipa bi imala više vremena na raspolaganju za razvoj bolida u zračnom tunelu nego njihovi rivali.

“Mislim da je cilj ovog pravila da se stvari malo promijene i da se pomogne timovima koji se muče. Činjenica je da se mi trenutno mučimo tako da nam ovo pravilo na neki načim može pomoći,” rekao je Leclerc.

Međutim, Monežanin priznaje da bi volio da je Ferrari konkurentniji ove godiine.

“Više bih volio da se borimo za više pozicije već ove sezone, ali tako je kako je. Nadam se da možemo iskoristiti prednost (nižeg plasmana i aero-hendikep pravila) i da pokušamo riješiti ono zbog čega se trenutno mučimo,” dodao je vozač Ferrarija.

Ekipama će se na osnovu pozicije koju zauzmu na kraju ove sezone dodijeliti dozvoljeno vrijeme u zračnom tunelu za razvoj nove generacije bolida koja se uvodi 2022. Ferrari bi mogao imati i do 36% više vremena u zračnom tunelu nego recimo Mercedes ako i slijedeće sezone bude bilježio ovako loše rezultate, što nije nemoguće s obzirom da će ekipe i naredne godine morati koristiti ovogodišnje šasije i da je razvoj uveliko ograničen.