Šef Mercedesa, Toto Wolff uzvratio je tvrdnjama te opovrgava da je Lewis Hamilton u mogućnosti pobijediti samo zbog performansi bolida kojeg godinama – od 2014. – ima njemačka momčad.

Mercedes ponovo ima najbolji bolid na gridu sezone 2020. godine, istaknut svojim stopostotnim rekordom po pitanju pole positiona i devet pobjeda u jedanaest utrka, Lewis Hamilton je u sedam navrata prvi prolazio pored karirane zastave.

To su statistike koje su postale norma od uvođenja V6 turbo-hibridne ere 2014. godine. Mercedes je spreman da osvoji sedmo uzastopno konstruktorsko prvenstvo, a Hamilton dođe do šeste titule s njemačkim proizvođačem pogonskih jedinica.

Mnogi su mišljenja ili sugeriraju da je Britanac svoj uspjeh postigao isključivo zbog superniornosti svog bolida tijekom proteklih godina. Međutim, Wolff smatra da to prema njegovom mišljenju nije pošteno uz dodatak da su pobjede i naslovi timski rad.

Upitan na ovu temu, šef Mercedesa je odgovorio: „Pročitao sam to i po mom mišljenju to nije fer. Pobjeđivanje na utrkama i osvajanje prvenstva je uvijek timska vježba u ovom sportu.“

„Morate se dovesti u poziciju da završite u najboljem bolidu. Možete vidjeti kako su najbolji talenti i vješti vozači donijeli pogrešne odluke ili su loše savjetovani pri donošenju pravih odluka,“ dodao je.

„U tom pogledu, on (Hamilton) je onaj koji se pridružio Mercedesu 2013. godine. On je taj koji sjedi u bolidu i koji je u mogućnosti da izvrši zadatak na stazi pomoću alata (bolida) koji mu pružamo. Ali uvijek je dvoje dio toga.“

„Nismo mogli da postignemo (ostvarimo) rekorde koje imamo, a on nije mogao da postigne rekorde bez pravog bolida. Tačka.“

Hamilton je daleko od prvog vozača koji se suočio s takvim tvrdnjama, jer su Sebastian Vettel i Michael Schumacher također ‘optuživani’ da su samo pobijeđivali zbog vožnje dominantnog bolida. No vozačima koji dovode u pitanje legitimitet Hamiltonovih rekorda, Wolff ima jasnu poruku.

„Ne želim dopustiti ovim glasovima koji kažu – on (Hamilton) vozi Mercedes. Očigledno je da pobjeđuje na mnogo utrka. Vozači koji to kažu trebali bi analizirati zašto se nisu našli u Mercedesu.“