Nico Hulkenberg posjetio je tvornicu u Enstoneu kako bi se oprostio od Renaultovih radnika.

Nijemac je je ostao bez sjedala Formule 1 za sezonu 2020. Sada već bivši vozač francuske ekipe je boravio u Enstoneu, kako bi se zahvalio i oprostio od ljudi koji su ga pratili u protekle tri godine. Renaultovi uposlenici su uputili pljesak vozaču nakon govora.

„Hvala vam mnogo za ovo. Želim vam sve najbolje u budućnosti. Hvala vam,“ rekao je Hulk okupljenim.

Nico je napustio Force Indiju krajem 2016. godine, kako bi potpisao za Renault. Nakon 16 utrka sa Jolyonom Palmerom, Britanca je zamijenio Carlos Sainz. Španjolac je otvoreno priznao da je mnogo naučio od Hulkenberga zbog njegovog ‘staža’ u Formuli 1.

32-godišnjak je 2018. godine, nadmašio Sainza u poretku vozača zahvaljujući sjajnom startu. U drugom dijelu imao ‘mnogo’ odustajanja, ali je uspio ostvariti odličan rezultat na VN Njemačke osvojivši peto mjesto. Sezonu je završio na sedmom mjestu.

Ovu posljednja sezona sa francuskom ekipom bila je jedna od najsloženijih. R.S.19. nije davao performanse kakve je očekivao. S druge strane garaže imao je novog timskog kolegu Daniela Ricciarda, koji ga je uspio pobijediti u prvoj godini sa Renaultom.

Fransuski proizvođač pogonskih jedinica će proći kroz proces restruktiranja u pokušaju da se vrate na vrh 2021. godine. Nick Chester je već napustio mjesto tehničkog direktora za šasiju. Za volanom je mladi Esteban Ocon. Francuz će 2020. djeliti garažu sa Danielom Ricciardom, kako bi pokušali slijedeće sezone podići na viši nivo performanse Renaulta.

Hulkenbergova budućnost je misterija. Neke od glasina koje su se pojavile da će se Nijemac takmičiti u DTM-u, ali je on sam demantirao te informacije. Što se tiče sezone 2021., tu će nekoliko vozača biti ‘slobodni’ (istek ugovora) i to bi mu moglo ponovo otvoriti vrata za ulazak u Formulu 1. Opet, postavlja se pitanje gdje?