Timovi su jednoglasno odlučili zadržati ovogodišnju specifikaciju Pirellijevih guma i naredne sezone, nakon što nova specifikacija planirana za 2020. nije zadovoljila kriterije.


Momčadi Formule 1 su u dva navrata ove godine testirali prototip guma za 2020., koje su dizajnirane da smanje degradaciju, osigura širi temperaturni radni raspon i smanji pregrijavanje u prljavom zraku, ali su vozači uglavnom negativno kritikovali novu specifikaciju guma.

One su prvo testirane tokom trkaćeg vikenda za VN SAD-a, a potom su ih momčadi ponovo testirali na dvodnevnom testu guma u Abu Dhabiju, gdje su na raspolaganju imali ovogodišnje gume i novu specifikaciju.

Prototip guma za 2020. je ponovo zaradio mnoge kritike, a s obzirom da je premašen rok da se zadrže ovogodišnje gume, bilo je potrebno glasovanje timova da bi se zadržale ovogodišnje gume. Za to je potrebna većina od 70% glasova.

FIA je izdala priopćenje u kojem kaže da su momčadi jednoglasno odlučile zadržati ovogodišnje gume i za slijedeću sezonu:

„Nakon što je testirana i analizirana nova specifikacija guma za 2020., održano je glasanje u skladu sa člankom 12.6.1 tehničkog pravilnika. Glasovanje je rezultiralo jednoglasnom odlukom timova da se zadrži specifikacija guma iz 2019. za 2020.“

„FIA se želi zahvaliti Pirelliju i svim timovima na njihovom radu i saradnji kako bi se poboljšale gume za 2020. i kasnije. U svakom slučaju, naučene lekcije će biti od velike vrijednosti u poboljšanju guma u budućnosti,“ pisalo je u priopćenju FIA-e.