Šef Ferrarija Mattia Binotto smatra da njegovoj momčadi ne trebaju velike promjene kako bi izbjegli greške koje su pravili tokom prošle sezone.


Binotto je pred početak sezone promoviran u šefa tima, gdje je zamijenio Maurizia Arrivabenea. Talijan je preuzeo ‘dvostruku’ dužnost, s obzirom da je i tehnički direktor momčadi. Na svoju prvu pobjedu na čelu tima morao je čekati sve do VN Belgije.

Ferrarijeva sezona je bila ispunjena problemima sa pouzdanošću, vozačkim greškama i greškama tima, zbog čega su završili preko 200 bodova iza Mercedesa. Međutim, Binotto smatra da Ferrariju ne trebaju velike promjene.

„Iz svake greške se možete poboljšati, ako je sagledate iz ugla kakvu ste lekciju naučili. Mislim da nam ne trebaju velike promjene. Mislim da je u pitanju više iskustvo. Uvijek sam govorio da smo mlad tim, posebno u ulogama koje obavljamo, nalazimo se na jako strmoj krivulji učenja. Najvažnije je da riješimo sve ono što se desilo ove sezone.“

Nekadašnji zaposlenik FIA-e Laurent Mekies pomaže Binottu oko aktivnosti na stazi, a obavlja i funkciju sportskog direktora momčadi. Međutim, njihov trkaći tim je znao djelovati slabo, zbog čega je Ferrari propustio veliki broj prilika. Lista Ferrarijevih grešaka, problema, propusta je duga: Bahrein, Baku, Kanada, Austrija, Rusija, Japan, Brazil, Amerika, Meksiko…

Iako su nakon ljetne pauze doživjeli veliki uspon forme, zbog čega im je motor često bio na udaru rivala, Ferrari je sezonu završio u silaznoj putanji. U posljednje tri utrke su osvojili samo jedno postolje.

„Ne smijemo zaboraviti da je Mercedes u Japanu predstavio novi aero paket,“ komentira Binotto Ferrarijev pad forme. „Red Bull se također poboljšao. Abu Dhabi nikada nije odgovarao našem bolidu, ali čini se da smo u posljednjim utrkama izgubili dio performansi.“

„Abu Dhabi je jako specifična staza, ali imamo puno posla da naučimo zašto smo bili nekonkurentni u posljednjem sektoru (Ferrari je tu bio više od pola sekunde sporiji od Mercedesa), ili možda zašto smo na novim gumama mogli pratiti druge, ali kada su gume potrošenije, teže nam je nego ostalima. Nemam odgovor, ali znam da imamo puno toga analizirati i naučiti,“ dodaje šef Ferrarija.