Nielsen je imao istovremenu ulogu u F1, ali se prebacio u upravno tijelo da nadgleda sportske operacije, uključujući razvoj aktivnosti kontrole utrka.

Kontrola utrka se našla na udaru žestokih kritika u posljednjim sezonama zbog niza kontraverzi, od finala sezone u Abu Dhabiju 2021. do fijaska oko početka prošlosezonske Velike nagrade Monaka i prisutnosti vozila za izvlačenje nepomičnog bolida na stazi u opasnim uvjetima u Japanu.

Govoreći za BBC, izvršni direktor McLarena Zak Brown je rekao: „Steve je iznuzetno cijenjen, vrlo poznat i ima odnos sa svim u boksovima.“

„U takvim ulogama, imaju li tehničke vještine? Da. Imaju li kredibilitet i odnose? Da. Dakle, on označava okvire gdje mislim da niti jedan tim neće dovoditi u pitanje odluku i obrazloženje,“ istakao je.

Steiner – fantastična Formula 1 je omogućila Nielsena

Nielsen će formirati novu strukturu unutar FIA-ine operacije Formule 1 zajedno sa Nikolasom Tombazisom, prelazeći sa mjesta tehničkog tehničkog direktora na mjesto direktora za jednosjede, u pokušaju da naprave novi iskorak u popunjavanju rupe koju je ostavio bivši direktor Formule 1 Charlie Whiting.

O imenovanju novog FIA-inog sportskog direktora, šef Haasa Guenther Steiner je dodao: „Fantastično je što ga je F1 stavila na raspolaganje jer je toliko dugo u Formuli 1, tako da zna puno historije o tome šta se dogodilo u različitim situacijama.“

„To je najveća stvar koja je nekima od ljudi koji su došli nedostajala – historiju zadnjih 20 godina. To je jako teško predavati.“

„Dečki koji to rade nisu loši ljudi, ali jednostavno nemaju iskustva. Ako pokušate naučiti 30 godina historije donošenja pravila, potrebno je nekoliko godina i očekujemo da će ti dečki ući, sjediti i donijeti ispravne odluke,“ napominje on.

„Oni ne znaju šta ne znaju, dok Steve zna mnogo stvari šta se i kada dogodilo. Bolje je imati ovo da ne stvaramo kontroverze,“ zaključio je Steiner.