Šef Red Bulla Christian Horner pohvalio je Alexa Albona i vjeruje da će Tajlanđanin uskoro biti na razini najboljih vozača u Formuli 1.


23-godišnji vozač Red Bulla Alex Albon impresionirao je mnoge svojim vožnjama za Austrijsku momčad, u koju je stigao tokom ljetne pauze nakon što je odradio samo 12 utrka za Toro Rosso. Razlog njegove promocije su loše vožnje Pierrea Gaslya, ali i njegove dobre vožnje u sestrinskoj momčadi Red Bulla.

Momak koji je na predsezonskim testiranjima uoči ove sezone prvi put sjeo za upravljač F1 bolida tako se nakon samo pola godine našao u top momčadi, pokraj Maxa Verstappena. Iako u 7 utrka nijednom nije završio na postolju, Albon je osvojio više bodova od Nizozemca, a nijednom nije završio ispod 6. mjesta. Gasly se s druge strane često borio sa vozačima McLarena, Renaulta, a nerijetko je utrke završavao s krugom zaostatka za Verstappenom.

Tajlanđanin se osim toga morao nositi s kaznama zbog promjene motora, a nekoliko puta je na startu utrke zarađivao oštećenja bolida (ne svojom krivicom), zbog čega se morao probijati sa začelja kroz poredak. Upravo takvo nešto se desilo u Austinu, gdje je Albon završio peti, ali je u prvom krugu imao kontakt sa Sainzom, zbog čega je morao na promjenu prednjeg krila, što ga je bacilo na začelje poretka.

Osim toga je imao jedan neuobičajeni peh: naime, zbog hladnih temperatura i neadekvatnog skladištenja, njegov set hard guma koji je trebao koristiti u trci je zadobio oštećenja, a pošto je već koristio te gume tokom vikenda, nije mogao dobiti zamjenski set. Zbog toga je u utrci morao 3 puta u boks, dok su gotovo svi vozači bili na strategiji od 2 stajanja.

„Otkrili smo malu pukotinu na gumi, koja je nastala zbog hladnog vremena. Budući da smo na tim gumama odradili instalacijski krug, nije nam bilo dopušteno da koristimo taj set guma,“ pojasnio je šef Red Bulla Horner.

Albon je startao na softu, za razliku od stalih vozača vodeće trojke koji su bili na mediumu, ali je odmah nakon prvog zavoja morao na promjenu prednjeg krila zbog kontakta sa Sainzom. Horner kaže da Tajlanđanin nije mogao ništa, pošto se našao u sendviču između Sainza i Leclerca.

„Što se tiče kontakta, nije mogao napraviti ništa više. Našao se između 2 bolida. Ali nakon promjene prednjeg krila je bio najbrži vozač na stazi. Fenomenalno se probijao kroz poredak. Samo Sainza je morao preteći 3 puta.“

Na kraju je Albon nagrađen sa 5 bodova i prelaskom na šesto mjesto u poretku vozača. Njemački AMuS piše da je Tajlanđanin skoro siguran u Red Bullu za 2020. godinu, a Horner vjeruje da će Albon uskoro biti u borbi za najviše pozicije.

„Njegov razvoj je impresivan. Vjerujem da će uskoro biti na razini najboljih vozača i da će se boriti s njima naprijed.“

No, iako AMuS piše da je Albon gotovo siguran u Red Bullu pokraj Verstapena za narednu sezonu, Horner kaže kako ne žele žuriti s objavom vozačke postave.

„Nećemo donositi brzoplete odluke. Svi vozači su pod ugovorom, imamo vremena.“