Talijanska inačica portala Motorsport.com je došla do zanimljive informacije, prema kojoj bi Charles Leclerc u Brazilu mogao koristiti specifikaciju Ferrarijevog motora za 2020. godinu.


Ferrari je nakon analize druge i treće specifikacije pogonske jedinice Charlesa Leclerca odlučio kako Monežanin više neće koristiti drugu specifikaciju. Analize su potvrdile da je druga specifikacija previše istrošena i da je došla do krajnje granice što se tiče pređene kilometraže.

Monežanin će ovu pogonsku jedinicu koristiti na slobodnim treninzima u preostale dvije utrke, ali se s njom neće natjecati u kvalifikacijama i utrci. Ferrari stoga razmišlja o dvije mogućnosti. Prva je da spase Leclercovu treću specifikaciju, koja se pokvarila tokom trećeg slobodnog treninga za VN SAD-a (zbog čega se Monežanin morao vratiti na drugu specifikaciju). U pitanju je bilo curenje tečnosti za hidrauliku, ali pogonska jedinica nije u potpunosti pokvarena, te je Ferrari nakon analiza u Maranellu zaključio da bi se treća specifikacija mogla spasiti za posljednje dvije utrke. Testovi su pokazali da nema oštećenja vitalnih komponenti, a u tom bi slučaju Charles izbjegao kazne na startnom gridu.

No, određene sumnje u treću specifikaciju i dalje postoje, te se javila mogućnost da Ferrari uvede ‘četvrtu specifikaciju pogonske jedinice’, koja se sastoji od komponenti koje momčad iz Maranella namjerava koristiti slijedeće godine. Ferrari bi tako u posljednje dvije utrke sezone u biti na stazi testirao neke koncepte pogonske jedinice za slijedeću sezonu. U slučaju da se Ferrari odluči uvesti četvrti V6 motor Leclercu, on bi morao odslužiti 10 mjesta kazne na gridu zbog te promjene.

Ono što je sigurno jeste da Leclerc definitivno neće koristiti drugu specifikaciju motora do kraja sezone, a vidjet ćemo da li će se Ferrari zaista odlučiti koristiti V6 motor s unutrašnjim sagorijevanjem koji posjeduje elemente dizajna za 2020.