Sportski savjetnik Red Bulla, Helmut Marko vjeruje da je Lewis Hamilton pokušao poslati Sergia Pereza direktno u boks tijekom njihove borbe na VN Turske.

Na Istanbul parku nije nedostajalo incidentnih situacija koje su prošle neopažene od strane navijača, a i ljudi u paddocku koji su gledali i pojašnjavali šta se dešava.

Jedna od situacija koja je izazvala nedoumice po pitanju toga da li je bio trkački incident ili ne je bila između vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona i Red Bullovog Sergia Pereza.

Sedmerostruki svjetski prvak je hvatao Meksikanca u svom proboju sa 11. mjesta, kako bi pokušao završiti na postolju. Nakon što se ‘zalijepio’ Perezu, uslijedio je agresivan pokušaj da pređe vozača austrijske momčadi, prisilivši ga da izbjegne stub koji se nalazio na ulazu u boks.

Savjetnik Red Bulla je mišljenja da je Britanac htio poslati Pereza u boks jer je skoro došao do linije koja pokazuje odlazak prema mjestu gdje se mijenjaju guma.

Međutim, Meksički vozač je ostao na stazi, a uspio se odbraniti od Hamiltona i osvojiti jako važno treće mjesto, koje je bilo vitalno za održavanje borbe za naslov u prvenstvu konstruktora.

„Pritisnuo ga je, a izgledalo je kao da ga želi poslati direktno u boks. Sergio se dobro držao i branio. To je bio odlučujući trenutak u njegovoj karijeri koji mu je omogućio da na kraju završi kao treći,“ kaže Marko.

S druge strane, Marko vjeruje da su drugo i treće mjesto bili maksimum koje su mogli ostvariti u Turskoj i stoga su otišli više nego sretni, s obzirom na to da je Hamilton osvojio peto mjesto. Prema Austrijancu, rad cijelog tima bio je bio jako dobar.

„Više smo nego zadovoljni rezultatom u Turskoj, jer je to maksimum koji smo mogli ostvariti. Hamilton je mogao završiti tek na petom mjestu,“ dodao je.

„Inžinjeri su također odradili odličan posao, a vozači su kontinuirano informirali tim o stanju na stazi, ali i o gumama. Njihov stav nam je omogućio da ne gubimo vrijeme kada su u pitanju strategije,“ rekao je Marko.