Šef Mercedesa, Toto Wolff izvijestio je o čudnim zvukovima koje su otkrili u motorima sa većom kilometražom, dok Hamilton tvrdi da nije njegov posao da se brine po tom pitanju.

Koliko god ovo zvučalo zabrinjavajuće, Lewis Hamilton uvjerava da nije njegov posao brinuti se o motorima.

Šef Srebrnih strijela naglašava da su od 2014. prednjačili po pitanju pouzdanosti. Međutim, Austrijanac je otkrio da su u motorima s većom pređenom kilometražom čuli nejasne zvukova.

„Naše pogonske jedinice bile su najpouzdanije od dolaska hibridnih motora 2014. godine. Ove godine smo otišli do krajnjih granica i zbog toga smo čuli čudne zvukove u motoru s unutrašnjim izgaranjem koje ne razumijemo. Oni su ranije stvarali neke probleme, a sada ćemo ih pokušati spriječiti da se ponove,“ rekao je Wolff.

S pozitivne strane, pogonska jedinica ima nedostatke samo u komori za izgaranje. Ostali elementi su u izvrsnom stanju i neće se morati mijenjati do kraja godine.

„Ostali dijelovi pogonske jedinice, poput turbopunjača ili pomoćnih elemenata, su u odličnom stanju i jako smo sretni zbog toga. Nećemo morati uvoditi nove komponente, a imamo i mogućnost korištenja trećeg motora, koji je još uvijek dostupan. Možemo ga koristiti samo petkom, ali također moramo imati na umu da ga ne želimo previše forsirati zbog pouzdanosti,“ pojasnio je Wolff.

Hamilton u dobrom stanju vidi pogonsku jedinicu s kojom će morati završiti godinu, ali priznaje da nije njegova uloga analizirati i brinuti se o tom dijelu svog W12. Mercedes je obavio dobar posao u smislu pouzdanosti, ali čudan zvuk u motoru s unutrašnjim sagorijevanjem su izazvale sumnje. Međutim, Britanac ne vjeruje da će ponovo morati mijenjati motor.

„Ne trošim energiju po pitanju motora. Nije moj posao da se brinem oko tog dijela bolida – pustio sam dečke da se fokusiraju i brinu oko toga. Pogonska jedinica je u dobrom stanju, s prvom sam odradio šest utrka, a imamo i drugu na raspolaganju,“ rekao je Hamilton.

„Treća pogonska jedinica je također tu i koliko ja znam, mislim da neće biti potrebno ugraditi peti motor ove godine. Ipak, da ne mogu predvidjeti šta nas čeka do kraja sezone,“ zaključio je sedmerostruki svjetski prvak.